За Орићем расписана Интерполова потерница

naser-oric

Интерпол Београд је путем Интерполовог међународног канала за размену информација доставио свим чланицама Интерпола међународне потернице за Насером Орићем и Хакијом Мехољићем ради њиховог хапшења и екстрадиције, саопштено је данас из Дирекције за координацију полицијских тела БиХ.

С обзиром на то да се ради о држављанима Босне и Херцеговине, Дирекција за координацију полицијских тела БиХ ће обавестити Министарство правде БиХ које ће проценити предузимање даљих мера и радњи из своје надлежности, наводи се у саопшењу које је пренела агенција ФЕНА.

Српско Тужилаштво саопштило је прошле седмице да води истрагу о убиству цивила српске националности за које се сумњиче Орић и још четворица његових сарадника.

Орић и његови сарадници се сумњиче да су 12. јула 1992. године починили ратни злочин против цивилног становништва у месту Залазје, Доњи Поточари, у општини Сребреница. Орићу и осталима ставља се на терет да су том приликом убили девет цивила српске националности.

О потерници одлучује Интерпол у Лиону

По налогу Министарства правде, Одлејење за послове Интерпола у Београду расписало је међунардону потерницу за ратним командантом некадашње Армије БиХ Насером Орићем, речено је Тањугу у Управи полиције.

Орић је затражио заштиту за себе и своје сараднике од бошњачких политичких лидера који су са њим разговарали у Председништву БиХ, а такво понашање лидера БиХ наишло је на оштре осуде званичника Републике Српске и борачких удружења и организација.

Да је Интерпол Београд путем Интерполовог међународног канала за размену информација доставио свим чланицама Интерпола међународне потернице за Насером Орићем и Хакијом Мехољићем ради њиховог хапшења и екстрадиције, саопштила је данас и Дирекција за координацију полицијских тела БиХ.

Београд је о расписивању потерница обавестио и седиште Интерпола у Лиону где ће се одлучити хоће ли оне добити статус црвених потерница које обавезују све земље чланице Интерпола.

Дифузне потернице, према саопштењу Дирекције за координацију полицијских тела БиХ, немају такав обавезујући карактер и свака држава на чијој би се територији Орић и Мехољић евентуално затекли сама би одлучивала о томе хоће ли их ухапсити и изручити Србији.

И Орић и Мехољић налазе се у БиХ, а она своје држављане осумњичене за ратне злочине не изручује.

По дифузним потерницама које је раније расписивао Београд у Лондону односно Бечу били су ухапшени ратни члан Председништва БиХ Ејуп Ганић и генерал Армије БиХ Јован Дивјак, али судови у Великој Британији и Аустрији закључили су како потернице нису биле подупрте никаквим доказима о њиховој кривици па су одбачени захтеви Србије за изручењем, подсетили су медији.

Насер Орић, ратни заповедник 28. дивизије Армије БиХ, на суђењу пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију у Хагу правоснажно је ослобођен оптужби за злочине над Србима док Мехољић никада није ни био оптужен.

Танјуг