Зашто конзумирамо виршле и паштету кад се овако производе? (узнемирујући видео)

virsle-pasteta

БЕОГРАД – Иако спадају међу најукусније производе, паштете, месни намази, виршле и остали облици сухомеснатих производа спадају међу најгоре производе који можемо себи приуштити! Сви они који се баве исхраном их никако не препоручују, а начину и конкретни састојци који се користе за израду ових деликатеса су најчешће пословна тајна.

Ипак, захваљујући друштвеним мрежама на интернету и ретким сведочењима запослених у кланицама, може се доћи до неких информација које откривају чињенице које већину конзумената виршли шокира и добро се запитају да ли ће убудуће куповати ове производе.

Принцип код израде виршли и паштета је веома сличан тако да већина произвођача све изнутрице, кожу, нокте, папке, црева, жиле, сало, масноће, кости, лигаменте, и све оно мање квалитетно месо животиња, фино самеље до непрепознавања, дода поврће, соју и зачине, плус конзервансе и стабилизаторе, и упакује то као укусну намирницу звану паштета и виршла.

У огромним металним кадама тоне свињских остатака мешају се са розе премазом који се формира кад се пилећи трупови процеде кроз металне решетке и полију водом. У мешавину се додају прашкасти конзерванси, ароме и црвена боја, она се потопи у воду, па се сипа у пластичне цеви да би се скувала и упаковала. У све то се додају и вештачки адитиви, ароме и боје, како би виршле и паштета добиле боју и укус.

Али, ни ту није крај, јер се поред свега овога у виршле за финални изглед и укус додаје и скроб. У већини случајева ради се о кромпировом скробу, брашну или измрвљеном двопеку који је измешан са сољу. Скроб даје већу запремину виршли, везује састојке и чини да механички обрађено месо и свињски остаци буду укуснији. Због тога и виршле након кувања постају двапут веће.

Због свега овога нутриционисти упозоравају да овакве намирнице треба заобилазити приликом свакодневне исхране. Иако су веома изазовне и укусне, потрудите се да их једете што мање.

У прилог томе погледајте један од ретких видео клипова на којима се види начин на који се прави смеса за паштете и виршле. Пошто већина произвођача и када приказује производњу, избегава да прикаже сам процес, већ се фокусирају на запаковани производ, погледајте овај узнемиравајући видео који прати све фазе производње поменутих намирница.

Телеграф.рс