Бећири: Србија и Албанија потписаће споразум о уџбеницима

Edi-Rama-Hashim-Thaci

Бујановац – Приликом посете албанског премијера Едија Раме Београду једна од тема разговора са српским премијером Ивицом Дачићем биће и потписивање билатералног споразума у области образовања, на основу кога ће бити лакше да се из Тиране набављају уџбеници на албанском језику, изјавио је данас председник Националног савета Албанаца (НСА) Галип Бећири.

Бећири је за агенцију Бета изјавио да очекује да ће после сусрета Раме и Дачића у Београду бити успостављена и сарадња министарстава образовања Србије и Албаније, што је једини начин да се уџбеници за основне и средње школе на албанском језику из Тиране лакше нађу у Србији.

Посета албанског премијера, како је најављено из кабинета министра иностраних послова Србије, предвиђена је за фебруар, и то ће бити прва посета тако високог албанског функционера 1946. године, када је у Београду боравио Енвер Хоџа.

– Још око 300 уџбеника на албанском језику за стручне предмете који недостају могу да се обезбеде из Албаније, али је за то потребно да се потпише билатерални споразум у области образовања измедју Србије и Албаније, што очекујемо на састанку албанског и српског премијера у Београду – казао је Бећири.

Према његовим речима, до сада је на различите начине, преводом уџбеника са српског на албански језик, писањем уџбеника аутора из Бујановца и Прешева, или увозом из Тиране, уз одобрење и дозволу Министарства просвете Србије, за ученике у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи преко Националног савета Албанаца у последње три године обезбеђено више од 80 уџбеника.

Бећири је навео и да је о проблему са уџбеницима на албанском језику, али и о проблемима у функционисању Националног савета Албанаца разговарао са високом представницом за људска права и националне мањине при ОЕБС-у Астрид Торс, од које је добио подршку за даљи рад НСА.

БЕТА