Ивица Дачић: Срби би требало да изађу на парламентарне изборе на Косову

dacic izdajnik i zlocinac taci

Председник Владе Србије у оставци Ивица Дачић и ратни злочинац Хашим Тачи поново су потврдили на панелу у Минхену спремност да наставе дијалог о нормализацији односа и понуде народима својих земаља мир и просперитет, објављено је на сајту Минхенске безбедносне конференције (MSC).

На панелу о односима Србије и Косова, чији модератор је била висока представница ЕУ Кетрин Ештон, која посредује и у дијалогу две стране, обојица премијера су поред билатералних односа, оценили да је и однос са Европом такође од кључног значаја.

Кетрин Ештон је приметила да су Дачић и Тачи већ провели 220 сати разговарајући о нормализацији међусобних односа.

Дачић је током панела одржаног последњег дана 50. безбедносне конференције позвао локалне Србе да учествују на парламентарним изборима који се одржавају ове године на Косову, а ратни  злочинац Хашим Тачи позвао их је на сарадњу, јавио је Радио Слободна Европа.

– Одржани су локални избори уз активно учешће косовских Срба. Срби би требало да изађу на парламентарне изборе. Главно питање је како Србе на северу Косова уверити да буду конструктивни и да је сарадња у њиховом интересу – стакао је Дачић.

Избори за градоначелника Северне Митровице се понављају 23. фебруара, а Тачи је новој градској управи обећао пуну сарадњу у решавању практичних, свакодневних проблема.

– Локални челници кажу да су спремни на сарадњу и ја једва чекам да почнемо да решавамо практична питања – рекао је „косовски премијер“, преносе агенције.

Тачи је оценио да су се потписивањем споразума о нормализацији односа у априлу 2013. Србија и Косово „ослободили прошлости“ и да су те две државе данас у бољим односима него што су биле пре годину и по дана.

– Покушавамо да га (споразум) спроведемо, али треба да учинимо више –  рекао је Тачи.

– На нашем првом састанку било је питање хоћемо ли се уопште руковати, а данас то висе нико не пита. Нико није очекивао да ћемо бити ту где смо сада –  казао је Дачић.

Дачић, Тачи и Кетрин Ештон састаће се у новој рунди дијалога 12. фебруара у Бриселу.

– Политички статус Косова је решен. Косово је независна држава и то је неповратно, а нормализација односа је у интересу свих – поручио је Тачи.

На сајту МСЦ се оцењује се да је дебата о будућности Косова постала пример „мудре дипломатије“.

Бета