Дачић: Главно питање је како Србе на северу Косова уверити да буду конструктивни

taci dacic rukovanje

Премијер Србије Ивица Дачић учествовао је данас у панелу Дијалог Београда и Приштине на Безбедносној конференцији у Минхену, поручивши да неће бити застоја у дијалогу с Приштином, што је „директо повезано са напретком у евроинтеграцијама“.

Дачић је учествовао у панелу заједно с високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и са Хашимом Тачијем и разговарао с њима о наставку дијалога 12. фебруара у Бриселу. Дачић је рекао да је с Тачијем разговарао о неким спорним питањима која треба да у наредном периоду буду решена.
Ештонова је на панелу одала признање Дачићу и Тачију, истакавши да постигнути споразуми представљају њихово, а не њено достигнуће.

 

Она је указала је потребно да лидери показују спремност за компромис и додала да је постигнути између Београда и Приштине један од добрих, написала је на Твитер налогу портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич.
Говорећи о сусретима током конференције у Минхену, Дачић је казао да су европски, али и светски званичници одали велико признање руководству Србије за постигнуте резултате, јер су они много већи и значајнији него што је то неко очекивао у претходном периоду од годину и по дана.

 

„Сви учесници конференције, од водећих америчких сенатора, преко државног секретара САД Џона Керија, до европских званичника, традиционално пријатељских земаља, као што је Русија, изразили су велику подршку ономо што ради руководство Србије и одали су велико признање за резултате које смо постигли“, рекао је Дачић.
Дачић  је нагласио да је минхенска конференција пандан економској конференцији у Давосу и да је ово скуп где се расправља о политичким и безбедоносним темама, а да је за Србију од посебног значаја јер је централна тема ове године питање Косова и дијалога са Приштином.

 

Он је разговарао са више светских државника који су присуствовали конференцији почев од генералног сектерата ОЕБС-а (Ламберто Занијер) који је, како каже, за Србију важан због организовања парламентаних избора на КиМ.
Он је додао да су постигнути резултати много већи и значајнији него што је то неко очекивао у претходном периоду од годину и по дана.
Премијер каже да је на конференцији искористио прилику да разговара и са представницима нове немачке владе, везано за питање азиланата и могуцности да Србија буде стављена на листу сигурних земаља.

 

„То би довело до смањења броја азиланата, убрзавања процедуре за решавање тих питања, а самим тим би отклонило опасност да Србија постане земља где би се увела суспензија визне либерализације“, појашњава Дачић.

 

Он је додао и да су ово теме о којима мора да се разговара и у време изборне кампање, јер влада мора да ради свој посао.
Како преноси Хина, премијер је позвао Србе на КиМ да учествују на предстојећим парламентрним изборима, док је Тачи обећао пуну сарадну приштинске власти са српском заједницом која је кључна за спровођење споразума о нормализацији односа Београда и Приштине. Дачић је рекао да главно питање како Србе на северу Косова уверити да буду конструктивни и да је сарадња у њиховом интересу.
Он је подсетио да ће се избори за градоначелника Косовске Митровице поновити 23. фебруара, док је Тачи новој градској управи обећао пуну сарадњу око решавања практичних, свакодневних проблема, преноси Хина.

 

Дачић је подсетио да је проблем на Косову вековни и да се не сме претворити у замрзнути сукоб, као и да је свестан да ће сарадња с Косовом бити кључна за напредак у приступним преговорима које је Србија отворила са ЕУ.
Тачи је рекао да су се потписивањем споразума о нормализацији Србија и Косово „ослободили прошлости“ и да су данас у бољим оносима него пре годину и по дана, наводи извештач Хине из Минхена.

Премијер Дачић је подсетио да се 10. фебруара у Њујорку одржава седница Савета безбедности УН, посвећена питању Косова.

 

Танјуг