Николић и Вучић пријављени Тужилаштву БиХ

nikolic_vucic

Бивши војник Армије БиХ тражи да Тужилаштво преиспита изјаве које, како наводи, представљају подстрекавање на злочине.

Бивши припадник Армије Босне и Херцеговине из Тузле Омер Исовић упутио је захтјев Тужилаштву Босне и Херцеговине за покретање истраге против предсједника Србије Томислава Николића и првог потпредсједника Владе Александра Вучића, у којем тражи да се испита њихова улога током рата од 1992. до 1995. године.

У допису Тужилаштву, како преноси сарајевско Ослобођење, Исовић је затражио да се преиспитају сви релевантни подаци, свједоци, чињенице и видеоматеријали, као и написи у појединим медијима који Вучића и Николића доводе у изравну везу са подстрекавањем на ратне злочине и прогоне муслиманског становништва у БиХ у наведеном периоду.

Тужилаштву је прослиједио и видео на којем се види садашњи предсједник Србије како добија орден четничког војводе на Романији, близу опкољеног Сарајева, али и видео на којем се види како Шешељ и Николић обилазе српске положаје око Сарајева, преноси сарајевски лист.

‘Најближи Шешељеви сарадници’

„Трећи видео приказује Вучића који говори, цитирам: ‘Убијте једног Србина, ми ћемо убити стотину муслимана’. То је био његов одговор НАТО-трупама које су бомбардовале Србију, иако муслимани с тим нису имали никакве везе. Овдје се очито ради о мржњи према муслиманима. Питам се колико је злочина извршено након ове његове изјаве, јер је ово уједно и подстрекавање на злочин и ширење мржње према другом народу“, стоји у Исовићевом допису.

Наводи и како се на већини снимака јасно виде Вучић и Николић који, као тадашњи функционери Српске радикалне странке (СРС) обилазе и положаје својих јединица, које су као паравојне формације убијале несрпско становништво у БиХ.

„Предсједнику СРС-а Војиславу Шешељу већ се суди у Хагу за ратне злочине које су починиле паравојне јединице под његовом директном контролом. Вучић и Николић су у то вријеме са Шешељем били најистакнутији активисти СРС-а“, додао је Исовић.

Омер Исовић је три пута рањавани ратни војни инвалид, бивши предсједник Организације РВИ-ја Тузла, те предсједник Иницијативног одбора за формирање борачке странке која ће носити назив Борачко-патриотска унија.

Извор: Агенције