Расмусен критиковао Москву због притиска на Украјину

andreas fon rasmussen

МИНХЕН – Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен поручио је данас да Северноатлантски пакт и Русија треба да престану да размењују претње и да се врате стратешком партнерству, али и критиковао Москву због притиска на Украјину.

„Брине ме када чујем да се поставља офанзивни – не дефанзивни, него офанзивни – оружани системи, као што су ескадриле ловаца у Белорусији, ракете „Искандер“ у Калињинграду и војне базе на Арктику“, рекао је Расмусен у говору на Минхенском безбедносном форуму.

Он се пожалио да Русија доживљава постављање антиракетног штита у Европи и ширење НАТО на исток као претњу равну тероризму, што је, како је рекао, неистина коју Москва упорно понавља.

Расмусен је подсетио да Русија и НАТО имају многе заједничке интересе и изразио наду да ће успоставити истинско стратешко партнерство на принципима договореним у Лисабону пре четири године.
„Најпре морамо престати са међусобним претњама“, истакао је генерални секретар, али је изразио бојазан да су се Русија и НАТО превише удаљиле у гледиштима на кључне проблеме.

„Украјини се мора омогућити да сама бира свој пут“, рекао је Расмусен критикујући притисак Москве на Украјину да окрене леђа Европској унији.

Он је позвао Русију да се врати принципима Европске повеље о безбедности коју је ОЕБС усвојио пре 15 година и да се врати преговорима о нуклеарном разоружању.
„Морамо повратити конструктиван ангажман и узајамно поверење“, закључио је Расмусен у минхенском говору, уз констатацију да је свестан да се то не може десити преко ноћи.

Танјуг