Њуз нет: Основци не желе да буду председник већ „први потпредседник“ одељенске заједнице

djaci

БЕОГРАД, јануар 2014, (Њуз) – Почетак другог полугодишта школске 2013/2014 године донело је бројне промене у образовном систему Републике Србије. Многе школе донеле су одлуку да током другом полугодишта направе нове изборе за одељенске заједнице, а међу основцима је и даље најпопуларнија позиција првог потпредседника одељенске заједнице.

– У нашем одељењу просто не постоји интересовање за председника одељенске заједнице. Деца сматрају да главне одлуке треба да доноси први потпредседник одељенске заједнице – каже за Њуз Драгица Љубисављевић, разредни старешина ИВ-3 одновне школе “Иво Лола Рибар”.

Она наводи да су изузетно популарне позиције секретара и благајника разреда, али да тек понеки ученик са просеком 3.5 до 4.5 покаже интересовање за место председника одељенске заједнице.

– Сви желе да буду први потпредседник. Између разреда највише комуницирају први потпредседници, и доносе одлуке где ће одељења ићи током великог одмора и како ће се распоредити буџет који школарци прикупљају у сваком тромесечју.

Љубисављевићева наводи и да је у њиховој школи забележена туча око функције првог потпредседника, што је кажњено укором разредног старешине.

– Не може сваки мангуп на силу да постане први потпредседник одељенске заједнице. То треба да буде воља разреда, или бар већине. Оправдано и неоправдано одсутни ученици се не рачунају приликом избора за одељенску заједницу – закључује она.

Ништа другачија ситуација није ни у средњим школама, док се високообразовани грађани, тј. студенти уопште не интересују за политику и функције.

Урош Богдановић

Њуз нет