У току спасавање завејаних, хеликоптер евакуисао 70 људи

????????????????????

Око 30 возила заробљено је на деоници Зрењаниског пута Перлез – Стајићево, где екипе Путева Србије и Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије са механизацијом покушавају да ослободе људе из мећаве. На тој деоници пута у близини Зрењанина, препречила су се два шлепера и потпуно блокирала саобраћај у дужини око 400 метара, тако да су остали заробљени камиони и путничка возила.

Министар саобраћаја Александар Антић и вршилац дужности директора Путева Србије Зоран Дробњак отишли су на лице места. Антић је рекао Тањугу да су власници возила смештени у два аутобуса који се греју и да су на ту деоницу, која је затрпана снежним наносима стигли грејдери, односно камиони посипачи који рашчишћавају снег. Он је навео да велики проблем ствара јак ветар који стално наноси нове количине снега, као и да је ситуација доста тешка. Проблем стварају теретна возила која када проклизају зауставе саобраћај.

Према његовим речима, има возача који не желе да напусте своја возила.

 

10:01 – ЦЕЛА ВОЈВОДИНА КРИТИЧНА

Горан Николић из сектора за варедне ситуације рекао је да се не зна тачан број људи који је заробљен у сметовима, али је додао да је око 50 возила у снегу, као и да има препречених камиона.

„Постоје сметови од два метра, негде и већи, због чега машине не могу да се пробију до аутомобила. Наши људи су на терену, они покушавају пешке да дођу до заробљених аутомобила,“ рекао је Николић за РТС.

„Цела Војводина је критична, дакле сви путеви око Новог Сада, Сомбора, Суботице. Апел грађанима да не крећу на пут без преке потребе,“ рекао је Николић.

10:22 – ПУТНИЦИ ОСТАЈУ БЕЗ ХРАНЕ И ВОДЕ

Пут од Перлеза ка Стајићеву, у близини Зрењанина је блокиран, а више десетина путника остало је завејано у сметовима. Путницима нестаје гориво, храна и вода. Ситуација је критична на том делу пута заробљени путници остају без горива, хране и воде, јавља извештач РТС-а који је на терену. До завејаних путника покушавају да се пробију екипе из Зрењанина, Београда, Ваљева.

10:42 – ОБУСТАВЉЕН САОБРАЋАЈ

Јак ветар у већем делу Србије, понегде орканске снаге дува други дан. Због снажне кошаве и снежних наноса на коловозима средњобанатског и јужнобанатског округа, обустављен је саобраћај за теретна моторна возила.

На већини регионалних путева према тим местима обустављен је саобраћај. Апелује се на возаче да због временских прилика и отежаног саобраћаја користе зимске гуме, буду опрезни и прилагоде брзину кретања условима на путу.

10:58 – БУЛДОЖЕРИ ЧИСТЕ ПУТЕВЕ БАЧКЕ

Саобраћај на ауто-путу између Хоргоша и Фекетића одвија се отежано, поједини магистрални правци су блокирани, а због великих снежних наноса на путевима су од јутрос и булдожери.

На појединим деоницама ауто-пута саобраћај се одвија само једном траком, речено је Тањугу компанији „Војпут“.

Према речима извршног директора ове компаније за одржавање путева Ивана Сударевића, на целокупној путној мрежи коју одржава ова компанија, на потезу између Дунава и Тисе у Бачкој и северном Банату, јак ветар ствара озбиљне проблеме и надувава снег на са њива на путеве, тако да су током ноћи на терен, осим камиона, грејдера и утоваривача послати и булдожери.

Сударевић додаје да је теретни саобраћај на ауто-путу од јутрос у прекиду, а да су њихове екипе током целе ноћи склањале и усмеравале теретњаке ка паркиралиштима, где се и сада налазе.

11:32 – УДАРИ ВЕТРА 133 КМ НА ЧАС

Магистрални пут Панчево-Вршац-Ватин проходан је само за путнички саобраћај, а теретњаци до Румуније неће моћи до даљег.

Локални пут Избиште-Шушара потпуно је непроходан, и тако ће бити све док ветар не стане, јер је толико јак да и механизација за чишћење не може да савлада сметове. Удари ветра у Вршцу су и до 133 километра на час, а према најавама метеоролога, слична ситуација задржаће се до понедељка.

11:38 – ВОЈСКА ПОМАЖЕ У ДЕБЛОКАДИ ПУТЕВА

Војска Србије укључила се у деблокаду путних праваца, након што су снежни наноси и јаки удари ветра завејали људе и возила на више локација у Војводини. Ка најкритичнијем правцу, Перлез – Стајићево, кренула је механизација 333. инжењеријског батаљона, навела је Војска Србије у саопштењу на свом сајту.

Центар Копнене војске за обуку упутио је санитетско возило у село Кличевац код Великог Градишта, које је такође задесило невреме, додаје се у саопштењу.

11:47 – ОД ПАДИНСКЕ СКЕЛЕ ТЕШКО КА ЗРЕЊАНИСКОМ ПУТУ

Министар саобраћаја Александар Антић и вршилац дужности генералног директора Путева Србије Зоран Дробњак, покушавају, са механизацијом, да пробију блокаду пута Стајићево-Перлез на Зрењанинском путу, и стигну до људи заробљених у аутомобилима. У овом тренутку, како се уверио извештач Тањугу, могуће је стићи само од Београда до Падинске скеле.

12:00 – ВЕТАР ПОМЕРА И АУТОМОБИЛЕ!

Изузетно јак ветар, орканске јачине, прави сметове и додатно отежава ситуацију на делу Зрењанинског пута од Београда ка Падинској скели. Јачина ветра је у појединим моментима толика да може да помери аутомобил који стоји. Антић је у сарадњи са МУП-ом ноћас дао налог да се због наглог погоршања временских прилика у Војводини, привремено затворе поједини путни правци за тешки теретни саобраћај, а из Путева Србије данас апелују да сви који иду од Београда ка Зрењанину уопште не иду овим путем.

12:02 – УДАРИ ВЕТРА У ВРШЦУ 157 КМ/Х

Током ноћи и јутрос јак ветар знатно отежава саобраћај и на територији северног Баната, па је, како јавља Радиотелевизија Војводине, непроходан пут Сента – Бачка Топола, а знатно је отежан саобраћај и на правцу Чока – Падеј. Са кикиндске Аутобуске станице од јутрос не саобраћају линије ка Београду, а аутобуси ка Зрењанину иду заобилазним правцима.

Метеоролошка станица на аеродрому Вршац јутрос у 5,37 забележила је удар ветра од 157 километара на сат и такав ветар не памте у овој станици.

Јутрос са железничке станице није кренуо ни воз према Бепграду због наноса на делу пруге, па су путници превезени аутобусима.

12:17 – МАРИЋ: ЕВАКУИСАНО 12 ОСОБА ИЗ ЈЕДНОГ АУТОБУСА

Припадници Сектора МУП за ванредне ситуације данас су успели да евакуишу 12 особа из једног од два аутобуса која су била завејана на деоници Стајићево-Перлез код Зрењанина. Припадници Сектора пробили су се пешке до аутобуса а у наредних сат времена, ће, како се очекује, евакуисати и путнике и из другог аутобуса у коме су жене, рекао је Тањугу начелник Сектора МУП за ванредне ситиуације Предраг Марић.

Он је додао и да због јаког ветра и снежних сметова радници са механизацијом још увек не успевају да пробију снежне блокаде али да би то на једној деоници код Перлеза могло да буде учињено у наредних сат времена.

12:43 – ОЛУЈНИ ВЕТАР ДО НЕДЕЉЕ, МОГУЋА КРАТКОТРАЈНА ЛЕДЕНА КИША

До недеље 2. фебруара у кошавском подручју Србије ће дувати јак југоисточни ветар, повремено олујне снаге, упозорио је данас Републички хидрометеоролошки завод(РХЗМ). У кошавском подручју прогнозиран је јак југоисточни ветар, повремено олујне, а у јужном Банату и орканске снаге брзине око 35 метара у секунди. До недеље је понегде у кошавском подручју у Србији могућа краткотрајна слаба ледена киша, наводи РХМЗ у упозорењу на свом сајту.

14:02 – ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У СРЕДЊЕМ БАНАТУ

Пут Стајићево-Перлез код Зрењанина је и даље блокиран због снега и јаког ветра а у пробијању сметова и евакуацији завејаних ангажовани су припадници Сектора МУП-за ванредне ситуације, Путева Србије и војска. Градски штаб за ванредне ситуације у Зењанину прогласио је ванредну ситуацију на подручју средњег Баната а локална смоуправа такође је ангажована на рашчишћавању завејане деонице.

14:30 – СМЕТОВИ НА ПУТЕВИМА КОД БОРА

Бор је данас један од најхладнијих градова у Србији са температуром од минус 15 степени, а због удара ветра који достижу 12 метара у секунди, појављују се сметови на путевима па се возачима саветује да без преке потребе не пролазе путем Бор-Жагубица преко Црног Врха. На планини Црни Врх поред Бора ноћас је забележена најнижа температура ове године – минус 23 степена, а дебљина снежног покривача достигла је 40 центиметара.

Сви путеви у Бору и околини су проходни, али је због леда на појединим деоницама саобраћај отежан.

14:45 – ТЕНКОВИ И ХЕЛИКОПТЕР СПАСАВАЈУ ЗАВЕЈАНЕ

Министарство одбране данас је саопштила да се Војска Србије укључила у акцију деблокаде путних праваца. у најкритичнијем правцу, Перлез–Стајићево, упућена механизација 333. инжињеријског батаљона, као и хеликоптер „газела“ који извиђа терен. Како се наводи на путу Бачка Топола – Кула већ су ангажоване инжињеријске машине Прве бригаде Копнене војске. Тенк за извлачење кренуо је из Бачке Тополе да би извукао шлепер који се препречио на путу ка Суботици.

Центар за обуку Копнене војске упутио је санитетско возило у село Кличевац код Великог Градишта, које је такође задесило невреме.

15:05 – ЗАБРАНА ЗА ТЕРЕТЊАКЕ, ОКО 40 ОСОБА ЈОШ ЗАВЕЈАНО

Од данас је сав теретни саобраћај из правца Румуније и Мађарске забрањен као и пловидба Дунавом а приоритет надлежних је евакуација око 40 особа завејаних у близини Зрењанина. На седници кризног штаба Сектора МУП за ванредне ситуације министар саобраћаја Александар Антић је нагласио значаја координације свих надлежних служби рекавши да је приоритет евакуација 40 завејаних људи код Зрењанина.

Антић је истакао и да ће полиција жестопко кажњавати све који не прихвате забрану саобраћаја теретних возила а апеловао је на грађане да се прилагоде постојећим временским условима.

Начелник Сектора МУП за ванредне ситуације Предраг Марић је рекао да је услед удара ветра велике јачине и снежних наноса угрожена цела Војводина осим Срема. Он је навео и да је у овом тренутку ситуација најкратичнија код Стајићева, Перлеза и на зрењанинском путу и да од 60 људи колико их је било завејано остаје да се евакуише још око њих 40.

15:24 – БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ КОД СЕНТЕ

Магистрални пут Сента-Бачка Топола непроходан је још од раних јутарњих часова. У Полицијској управи Кикинда наомињу да је висина снежног наноса код Торњоша у просеку метар. У снежној колони остало је десет заробљених аутомобила. Путници чија су возила код Торњоша заробили снег и лег, у првом тренутку смештени су у кафани уз магистрални пут. Реаговао је и председфник МЗ Атила Нађ, који је за људе које је недалеко од његовог села снашла невоља, обезбедио топлу просторију, оброк и окрепљење.

Саобраћај је, услед снежних наноса, отежан и на магистралном путу Чока-Падеј и локалном путу Ада-Утрине. Аутобуске линије према од Кикинде према Београду у прекиду су. Један аутобус кикиндског „Аутопревоза“, који је 30. јануара увече кренуо из престонице још се није вратио у матичну станицу. С путницима је остао код Стајићева. (М. И. )

15:56 – МАРИЋ: ДО МРАКА ЕВАКУАЦИЈА СВИХ ЗАВЕЈАНИХ

На деоници пута Стајићево-Перлез код Зрењанина, због јаког ветра и сметова, ситуација је и око 15.30 сати и даље тешка, а припадници Сектора МУП за ванредне ситуације ће, уз помоћ Војске Србије, покушати да до мрака евакуишу још око 40 завејаних путника. На лице места упутили су се министар одбране Небојша Родић, начелник Генералштаба Војшке Србије генерал Љубиша Диковић и начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић. На ту деоницу упућени, како би помогли у евакуацији и рашчишћавају, и припадници одреда Жандрамерије из Новог Сада.

Градоначленик Зрењанина Иван Бошњак, који је на лицу, казао је да су евакуисани путници безбедни, да су збринути у оближњем викенд-насељу и да се наставља извлачење преосталих путника из аутобуса.

 

16:15 – ВОЈНИ ХЕЛИКОПТЕР ЕВАКУИСАО 22 ЗАВЕЈАНИХ

На евакуацији завејаних са деонице пута Стајићево-Перлез код Зрењанина, ангажован је и војни транспортни хеликоптер којим су до зрењанинске болнице већ пребачене 22 особе.

„Војни транспортни хеликоптер је у овим тренуцима ангажован на пребацивању још 20 особа до зрењанинске болнице“, рекао је Тањугу портпарол Министарства одбране, мајор Јован Кривокапић.

Он је додао и да су, као помоћ Сектору МУП-а за ванредне ситуације у рашчишћавању деонице Стајићево-Перлез ангажована четири војна инжињеријска возила.

 

16:38 – МАЛИ: БЕОГРАД ЧИНИ СВЕ ДА СМАЊИ ПОСЛЕДИЦЕ ЈАКОГ ВЕТРА

Град Београд преузео је низ активности и чини све како би уклонио могућности да услед јаког ветра дође до повреда грађана, поручио је данас председник Привременог органа Београда Синиша Мали. Кординатор свих зимских служби града Дарко Главаш рекао је да је Београд пут уступио Путевима Србије осам камиона и тракторе ПКБ корпорације који су извукли више од 100 возила са Зрењанинског пута и пута ка Јабучком риту.Службе су негде морале да откопавају возила јер су сметови били виши од њих, рекао је он.

Такође, град је наложио ЈКП „Јавно осветљење“ да по убрзаној процедури уклони новогодишње украсе да не би дошло до пада и повреде грађана.

17:33 – ВОЈНИМ ХЕЛИКОПТЕРИМА ЕВАКУИСАНО ОКО 70 ОСОБА

Евакуацији завејаних са деонице пута Стајићево-Перлез код Зрењанина приводи се вечерас крају а војни хелокоптери пребацили су до зењанинске болнице око 70 особа.

„Евакуација је при крају „, рекао је Тањугу начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић.

НОВОСТИ