Војска позвала Јануковича да стабилизује стање у земљи

kijev sukobi 3

КИЈЕВ – Војници и радници у Оружаним снагама (ОС) Украјине позвали су данас украјинског председника да предузме недложне мере за стабилизацију ситуације у земљи, пренеле су агенције.

„Износећи своју грађанску позицију, војници и радници у ОС који служе и раде у апарату Министарства одбране Украјине позвали су врховног команданта да у оквиру позитивног законодавства донесе неодложне мере у вези са стабилизацијом ситуације у земљи и постизањем сагласности у друштву“, саопштила је прес служба Министарства.

Како је пренела руска агенција РИА Новости, у саопштењу је наведено и да је недопустиво насилно заузимање државних установа, стварање препрека представницима органа државне власти и локалне самоуправе да извршавају своје обавезе.

Такође, указује се да даља ескалација сукоба у Украјини прети територијалној целовитости државе.
Руска агенција подсећа да је 27. јануара украјински министар одбране Павел Лебедев изјавио да се ОС Украјине неће мешати у конфликтну ситуацију у земљи и да не намеравају да учествују у њеном разрешавању.

РИА Новости из Кијева је пренела и саопштење секретаријата за здравство Кијевске градске администрације да је од 30. новембра 2013. у кијевским болницама пружена помоћ за више од 1.200 учесника антивладиних протеста И да је у њима била смештена 681 особа.

Тренутно се на стационарном лечењу налазе 63 учесника демонстрација са Трга независности (Мајдана незалежности), а секретаријат је демантовао јучерашње вести украјинских медија да је још један учесник акција протеста преминуо.
Агенције данас извештавају И да је пронађен један од активиста протеста против Јануковича, Дмитриј Булатов, који је нестао пре недељу дана.

Полиција, како извештава Укринформ, није успела да обави разговор са Булатовом због његовог тешког здравственог стања.
Булатов је из болнице за Пети канал украјинске ТВ рекао да су га његови отмичари мучили, секли му уши И лице И забијали ексере у
руке „разапињући га“, пренео је АФП.

Према речима 35-годишњег активисте, непознате особе отеле су га И потом оставиле у шуми.
Полиција је најавила да ће најискуснији истражитељи И оперативци утврђивати шта се догодило са Булатовом.

Укринформ је пренео изјаву представнице америчког Стејт департмента Џен Псаки да је амерички државни секретар Џон Кери разговарао у четвртак телефоном са опозоционим лидерима у Украјини И изразио забринутост због информација о нестајању И убиствима људи.
„САД позивају владу Украјине да формира комисију за истрагу тих инцидената И кривце позове на одговорност“, рекао је Кери у разговору са шест лидера опозиције у Украјини.

Кери их је, истовремено, позвао да наставе преговоре са властима, обећавајући подршку Запада – САД, ЕУ, УН И ОЕБС, у тражењу мирног И политичког пута за решавање кризе.

Украјинска новинска агенција пренела је И најаву Стејт департмента да Керијева заменица Викторија Нуланд планира почетком фебруара посету Украјини у оквиру европске турнеје, током које ће до 6. фебруара посетити Немачку, Грчку, Кипар, Чешку И Украјину.

О шансама за могући напредак са Украјином говорио је И шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер, који је, међутим, позвао украјинско руководство на озбиљно понашање И испуњавање обећања датих опозицији.
„Делујте коначно озбиљно И испуните шта сте обећали опозицији“, рекао је Штајнмајер у четвртак после сусрета са генералним секретаром УН Бан Ки-муном у Берлину, пренео је Укринформ.

Танјуг