ХПЦ још једна замка и превара за Србе у Хрватској (ВИДЕО)

hrvatska-pravosalvan-zajednica

ХПЗ је основана у циљу окупљања православних верника који се наводно не осећају Србима, а изразито непријатељски је постављена против Српске православне цркве која има канонску надлежност на простору Хрватске

Дугом списку невоља с којима се бори српска заједница у Хрватској придодато је и агресивно агитовање Хрватске православне заједнице (ХПЗ) у Далмацији. Ово регистровано удружење грађана из Задра ангажовало је „православног“ свештеника који од половине децембра у Задру и околини обавља „православне“ обреде.

Давање Александру Иванову, пореклом Бугарину, улоге свештеника ХПЗ, што је званично име ове парацркве, наставак је вишегодишњег деловања ове изразито антисрпске и проусташке организације у Хрватској. То је обнављање покушаја да се створи тзв. Хрватска православна црква, а коју је 1942. године основао Анте Павелић.

ХПЗ је основана у циљу окупљања православних верника који се наводно не осећају Србима, а изразито непријатељски је постављена против Српске православне цркве која има канонску надлежност на простору Хрватске.

Преостали Срби из Задра и Крајине недавно су били непријатно изненађени плакатима којима се „обавештава пучанство Задарске жупаније да је Удруга православних вјерника устоличила свог првог свећеника“.

Епархија далматинска СПЦ је упозорила православне вернике да се чувају „лажне проусташке цркве“, али и позвала власти у Хрватској да заштити вернике и црквене објекте епархије.

– Ово удружење годинама уноси немир међу вернике у Далмацији, а садашња промоција тзв. свештеника само је наставак тог деловања – каже  владика далматински Фотије – Иако удружење ХПЗ има веома мало „верника“, идеје које оно заступа веома су опасне и директно нас враћају у атмосферу НДХ. Реч је о злом пројекту.

Епископ далматински подсећа на то да се епархија у време оснивања ХПЗ обраћала највишим функционерима Хрватске да не дозволе ову регистрацију. Реч је, наиме, о удружењу које отворено заговара усташке, фашистичке и геноцидне идеје, противне хрватском уставу и нормама европског демократског друштва.

– Страх народа и свештеника је да ће удружење да врши притисак на вернике, који су ионако на великим искушењима – каже Фотије.

Тренутак у коме свештеник ХПЦ почиње своју мисију у Далмацији изузетно је сложен, јер се еуфорија због ослобађања генерала Готовине и Маркача није стишала. Деловање оваквих организација прети да уруши крхки мир који је тешком муком успостављен. У Српском народном већу сматрају да је агитовање овог удружења лош знак за односе између два народа и две цркве.

– Оснивање тзв. Хрватске православне заједнице и њено деловање супротно је екуменизму, али и политици узајамног признавања цркава и верника – каже Милорад Пуповац, председник СНВХ. – Све подсећа на трагично раздобље Другог светског рата и НДХ, која је као своју службену цркву афирмисала – Хрватску православну цркву.

Павелић „Утемељитељ“

Иза Хрватске православне заједнице, заједно са мањом групом истомишљеника, стоји контроверзни хрватски академик Иво Матановић, познат по агресивним проусташким и антисрпским ставовима.

Рад удружења темељи се на „тековинама“ политикантске и неканонске „православне цркве“ коју је за своје потребе створила НДХ, а на чије чело је Павелић устоличио руског калуђера Григорија Максимовича Гермогена, који је после ослобођења осуђен и стрељан као издајник.

За стварање идеје „хрватског православља“ заслужан је и Савић Марковић Штедимлија, који је за време рата уређивао билтене Хрватске православне цркве. Помоћу ове квазицркве усташка власт је спроводила политику „похрваћења“ српског народа у Хрватској.

Новости