Изетбеговић: „Србија да размисли о начину понашања према грађанима БиХ“

????????????????????????????????????????????

САРАЈЕВО – Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, поводом најаве да би Србија могла да распише потерницу за ратним командантом Сребренице Насером Орићем, изјавио је данас да БИХ неће своје људи испоручити Србији, која треба да „размисли о начину понашања према грађанима БиХ“.

„Орић је прошао врло темељиту истрагу у Хагу и та је истрага завршена. Нема говора да му може бити поново суђено за исте злочине ни у БиХ, а посебно у Србији“, рекао је Изетбеговић, након што је у Председништву разговарао са Орићем и Смајом Манџићем који су, по сопственом признању, ту дошли да траже заштиту од могућег изручења.

Изетбеговић је рекао да, уколико Србија жели да поправи односе са БиХ и да ступи у Европску унију, треба да „размисли о начину понашања према грађанима БиХ“, пренела је агенција Фена. Изетбеговић је цео случај повезао са кампањом уочи ванредних парламентарних избора у Србији, рекавши да Србија не треба да “прави своје кампање за наредне изборе преко леђа браниоца БиХ”.

Бошњачки члан Председништва БиХ је најавио да ће лично у наредном периоду успоставити низ контаката ш Србијом у циљу кориговња односа те земље с БиХ.
„Реч је о једном новом притиску србијанских власти на браниоце БиХ, који је противан садржају и суштини протокола која су потписала два Тужилаштва ове две земље“, рекао је Изетбеговић.

Према том, бавео је он, ови људи се могу процесуирати само у БиХ, а Србија може доставити само евентуалне доказе. Орић је, након разговора са Изетбеговићем, рекао да је затражио од институција БиХ да га заштие и да уколико неко треба да га процесуира, онда је то БиХ, а не „држава која је извршила агресију на ову земљу“.
„Нисмо дошли да тражимо милост, већ правду. Сви ови досадашњи притисци су покушај да Србија направи баланс, односно да се вратимо у 1992. годину. Такође захтевамо да се појачају истражне радње и гоњења оних који су починили злочине над бошњачким становништвом у Бијељини, Зворнику, Братунцу, Власеници, Рогатицу и осталим мјестима“, рекао је Орић.

Први потредседник владе у оставци Александар Вучић одбацио је раније данас Орићеве тврдње да Србија води кампању против њега због истраге о ратним злочинима у Подрињу и оценио да би завршетак те истраге био велика и важна ствар за цео регион.
„Очекујем да се сви који су чинили злочине нађу пред лицем правде и одбацујем тврдње Насера Орића да Србија води кампању против њега или неког бошњачког или другог припадника народа“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Наводећи да Тужилаштво за ратне злочине сматра да има довољно доказа за покретање поступака, он је рекао да је недвосмислено потврђено да су тешки и страшни злочине над српсклим народом у Подрињу почињени на многим местима. Српско Тужилаштво за ратне злочине саопстило је јуче да приводи крају истрагу против Орића и још четворице држављана БиХ који се терете да су 12. јула 1992. године починили ратни злочин над девет српских цивила у местима Залазје и Доњи Поточари у општини Сребреница.

Бањалучки медији су навели да је у нападу на Залазје, којим је командовао Орић, убијено је 37 мештана, а село је запаљено. Поред Орића, осумњичени су и ратни шеф сребреничке полиције Хакија Мехољић, затим Нурија Хусић, Амир Мехмедовић и Смајо Манџић, објавио је „Глас Српске“.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић рекао је да ће МУП РС у вези са најављеном потерницом поступати као и по свим другим Интерполовим потерницама, а министар правде БиХ Бариша Чолак да из Тужилаштва Србије није стигао захтев о изручењу и подсетио да БиХ не изручује своје држављане кад је реч о предметима ратних злочина.
„Нема сметњи да Србија, уколико оцени да је било који грађанин БиХ починио било које кривично дело, а посебно ратни злочин, предмет уступи БиХ“, напоменуо је Чолак.

Танјуг