Ратном злочинцу и нацисти Аћиф-ефендији у Н. Пазару (не)ће градити меморијални центар?

Acif-efendija1

Изградња меморијалног центра у насељу Хаџет у Новом пазару поделила јавност. Негативне реакције уследиле јер се сматра да је обележје намењено првенствено Аћифу-ефендији који је осуђен због сарадње с Немцима, ратних злочина и прогона Срба. У Бошњачком националном већу кажу да је меморијал намењен свим жртвама, с жељом да се грађанима пошаље порука мира.

Челници Бошњачког националног већа у техничком мандату планирају да изграде меморијални центар у новопазарском насељу Хаџет где су 1945. комунистичке власти стрељале ратног градоначелника Новог Пазара Аћифа Хаџиахметовића и још 1.500 људи. Део јавности негодује јер се сматра да је обележје намењено првенствено Аћифу-ефендији који је осуђен због сарадње с Немцима, ратних злочина и прогона Срба.

Да ли један меморијал центар, на спорном месту, може да значи једниствено сећање на подручју са вишком историје? Из Бошњачког националног већа у техничком мандату тврде да је то једина порука и да је циљ меморијала да укони све неспоразуме.

Ипак, идеја Већа је да се меморијал гради у насељу Хаџет, на месту где је ратни градоначелник Новог Пазара, са сарадницима, 1945. стрељан због сарадње са Немцима и ратних злочина.

„Насупрот свим коментарима, меморијални центар ће бити намењен свим жртвама, грађанским жртвама Санџака, и он се неће односити појединачно ни на кога, он ће бити концептуално уклопљен у све меморијалне центре који се граде на балканским просторима“, рекао је Реџеп Шкриељ из Бошњачког националног већа у техничком мандату.

Како каже, жеља је да се грађанима пошаље порука мира, која ће помоћи да се у држави елиминишу сви неспоразуми који су се испоставили у протеклом периоду.

Намеру је из законских разлога најпре спречио град. Тврде да је парцела намењена обданишту, а алтернативна, коју је тражило Веће, предвиђена је за изградњу стамбеног објекта.

„Бошњачко национално веће је требало да се обрати граду, односно градској служби за урбанизам, да види шта је могуће изградити а шта не, они су ишли обрнутим редом, расписали су конкурс. Једноставно сада је немогуће добити валидну грађевинску дозволу“, каже члан кабинета градоначелника Елвир Хамидовић.

О плану за изградњу меморијала још нема званичног става из Немањине. Ресорно министарство тврди да нису надлежни за нове споменике, већ само за постојеће.

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике саопштило је да нема прописану надлежност за давање сагласности за подизање нових споменика, спомен-обележја или спомен плоча.

„Надлежност овог министарства се своди на заштиту већ постојећих споменика културе из ратних периода, а у сарадњи са стручним институцијама. Министарство припрема Нацрт закона о заштити ратних меморијала којим ће се, између осталог, прописати поступак за изградњу нових ратних меморијала“, наводи се у саопштењу.

Да је план за изградњу по више основа споран сматра и министар Расим Љајић. Бошњаци, тврди, немају основа да глорификују Аћифа-ефендију као националног хероја.

Бошњачко веће је покренуло поступак рехабилитације Аћифа-ефендије, јер га сматра жртвом комунистичког терора. Историчари упозоравају да треба бити и стрпљив и опрезан – подаци показују супротно, али ако је историјска грешка, утврдиће Суд.

„То је особа која је 1941. године организовала свечани дочек окупационих трупа у Новом Пазару, која је за време Другог светског рата агитовала да Нови Пазар и околина припадну Великој Албанији, издавао наређења за расељавање српског становништва са тог простора“, каже историчар Милутин Живковић.

Како је рекао, сваки народ, па и Бошњаци, имају право да величају историјске личности из своје прошлости уколико сматрају да су за то заслужне, али када је у питању „овако сложена историјска фигура“ сматра да би пре свега требало сачекати одлуку суда.

Меморијалу је претходило постављање табле Аћиф-ефендији, у августу 2012. у центру Новог Пазара. Министарство правде наложило је да се она уклони, а пошто то није учињено, против челника градске управе Новог Пазара поднете су две прекршајне пријаве.

РТС