Србија расписује потерницу за Орићем?

naser-oric1

Правосудни органи Србије расписују међународну потерницу за Насером Орићем и још четворицом Бошњака из Сребренице које истражни органи у Београду сумњиче за ратне злочине почињене над Србима у Подрињу 1992. године, преноси Радио-телевизија Босне и Херцеговине.

Дирекција за координацију полицијских тела БиХ добила је захтев од Интерпола Београд за проверу Несера Орића, због намере правосудних органа Србије да за њим расписише међународну потерницу, наводи БХРТ на свом порталу.

Како се наводи, захтев за проверу од Интерпола Београд стигао је за пет особа, међу којима су, поред бошњачког команданта из Сребренице Насера Орића, и ратни начелник полицијске станице у Сребреници Хакија Мехољић и још тројица Бошњака.

Према важећим процедурама, захтев Интерпола Београд прослеђен је надлежној агенцији за спровођење закона у БиХ на даље поступање.

Насер Орић је био ратни командант сребреничких Муслимана.

Хашки трибунал га је осудио за ратне злочине на две године затвора за индиректну одговорност за смрт седам и мучење 11 српских заробљеника у периоду од 1992. до 1993. године, али је касније, након жалбе на пресуду, ослобођен и проглашен невиним.

БХРТ / РТС