Ова особа ће учинити Гоогле „паметнијим“ од човека

гугл

Човек иза нове Гооглеове аквизиције вредне 500 милиона долара је био дете геније које је било шаховски мајстор и креатор игара пре него што је прешао на поље вештачке интелигенције.

Демис Хасабис рођен је у Лондону 1976. године и врло брзо је показао склоност ка учењу и вештину у шаху.

Са 13 година Хасабис је стигао до титуле шаховског мајстора и био је други најбољи играч шаха на свету испод 14 година у том тренутку а једини пораз доживео је од велемајстора из Мађарске и најбољег женског играча шаха у историји – Јудит Полгар.

Након убрзаног завршетка школе Хасабис је каријеру започео прављењем видео игара за британски студио Булфгрог Продуцтионс. Био је једна од особа које су дизајнирале и програмирале класичну игру Тхеме Парк и то све са свега 17 година радећи раме уз раме са чувеним дизајнером игара Питером Молињуом.

Објављена 1994. године, игра је остварила велики успех и освојила награду „Златни џојстик“.

Хасабис је напустио Буллфрог како би студирао компјутерске науке на Универзитету Кембриџ. Своју диплому добио је 1997. године.

Након добијања дипломе поново се придружуње Милињу који је у том тренутку покренуп нову компанију за развој игара под називом Лионхеад Студиос. Хасабис је неко време радио као програмер вештачке интелигенције на игри Блацк & Wхите – игри која је дозвољавала људима да се опробају у улози бога који управља острвом насељеним бројним племенима.

Хасабис 1998. године напушта Лионхеад Студиос како би основао сопствену независну компанију за развој игара Елиxир Студиос. Компанија је временом порасла на 60 запослених а имала је и потписане уговоре са великим издавачима попут Мицрософта. Међу играма које је створио биле су Републиц: Тхе Револутион и Евил Гениус. Интелектуална својина и права на коришћење технологије компанија продати су бројним издавачима игара и студио је затворен 2005. године.

Хасабис нешто касније постаје и члан Краљевског уметничког друштва за свој утицај у свету видео игара и допринос индустрији.

Свега пар година након затварање компаније, Хасабис одлучује да започне каријеру у когнитивној неуронауци како би се посветио свом главном интересовању – вештачкој интелигенцији. Током студирања когнитивне неуронауке на Универзитетском колеџу Лондону, Хасабис је објавио неколико утицајних радова у вези са памћењем и амнезијом.

Његов рад се нашао и на листи 10 научних продора у 2007. години коју је саставио магазин „Сциенце“. Хасабис је успоставио нову тероију у вези са начином на који мозак ствара и одржава контекст запамћених догађаја као кључни процес када јсу сећање и машта у питање.

Неки од његових радова наишли су и на неодобравање и оспоравање експерата али та дебата траје и дан данас.

Своју титулу доктора наука на Универзитетском колеџу у Лондону добија 2009. године а након тога наставља своје истраживање на пољу неуронауке и вештачке интелигенције на УЦЛ-у а био је и гостујући истраживач на Харварду и МИТ-у.

У 2011. години напушта своју академску каријеру како би покренуо стартуп ДеепМинд Тецхнологиес заједно са Шејном Легом кога је упознао ма УЦЛ-у и Мустафом Сулејманом.

Стартуп је свој фокус базирао на истраживању компјутерских система који су у стању да разумеју и играју Атари игру простим гледањем екрана баш као што то чине и људи.

ДеепМинд 27. јануара 2014. године купује Гоогле за 500 милиона долара како би себи обезбедио технологију и таленат за свој кључни посао – интернет претраживање.

Гоогле користи вештачку интелигенцију како би разумео упите за претрагу корисника и створио свест о контексту како би корисницима омогућио да комуницирају са компјутером као што би то чинили са другим особама, било гласом или уз помоћ тастатуре. Зашто Гоогле жели да буде „паметнији“ од човека?

Гардијан / Б92