Вулин: Влада Србије захтева да се Оливер Ивановић хитно ослободи

vulin 11

Београд/Приштина — Влада Србије тражи да лидер ГИ СДП Оливер Ивановић буде хитно пуштен да се брани са слободе, рекао је министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин.

„Влада Србије тражи да се Оливер Ивановић хитно пусти на слободу, да се брани са слободе, да му се омогући да своју одбрану припреми на одговарајући начин, а да дотад буде премештен у одговарајуће јединице на северу Косова и Метохије како би његово здравље и безбедност били заштићени“, рекао је Вулин за Танјуг.

Он је казао да влада тражи да се што пре изађе са оптужницом против Ивановића, како би се „знало на чему смо, шта је скривио и од чега треба да се брани“.

Вулин је оценио да је хапшење Ивановића чин који изазива тешку нестабилност и покреће озбиљна питања и сумње о свему што се дешава на Косову и Метохији и о правој намери оних који говоре о нормализацији односа и откривању ратних злочина.

„Хапшење за ратне злочине који су се десили пре 15 година, а да им је Оливер Ивановић био доступан свих тих година – и као посланик у приштинским институцијама, и као човек који живи у Митовици, који путује по свету – то је у најмању руку неозбиљно објашњење“, рекао је Вулин.

Према његовим речима, то је покушај дестабилизације севера Косова и проналажења „лажне уравниловке, по којој ако се Албанац ухапси за ратне злочине, то аутоматски значи да се хапси и Србин“.

Вулин је рекао да влада неће дозволити да се хапшење искористи за, како је рекао, „мрачне планове“ попут увођења привремене управе у северној Косовској Митровици, како би се рекло да Срби нису способни да спроведу изборе и да им зато мора бити наметнута привремена управа.

„Могуће је да је и то један од мотива хапшења и зато молим Србе да буду мирни, достојанствени и да све што раде, раде уз владу, ми мислимо на њих“, рекао је Вулин, упитан да ли ће хапшење Оливера Ивановића утицати на изборе у северној Косовској Митовици 23. фебруара.

Танјуг