Ретка болест: Девојчица са 16 година као старица (ВИДЕО)

devojcica starica

Зари Хартшорн испадају зуби, а због бора прима ињекције колагена. Али Зара Хартшорн није средовечна жена која покушава да остане млада. Заправо, она има само 15 година и ретку неизлечиву болест која чини да изгледа деценијама старије од својих вршњака.

Зара (16), њена мајка Трејси (41) и сестра Џолин пате од липодистрофије ретке болести због које њихова кожа није еластична и делује наборано, а масно ткиво под кожом се распада док кожа наставља да расте.

У Великој Британији од овог генетског поремећаја болује нешто мање од 30 људи.

Иако добија доста подршке код куће, Зара се годинама суочавала са вршњацима који су је називали „бакица“, а чак је неколико пута била и претучена.  Једном приликом је избачена из аутобуса јер није могла да докаже да има право на дечију карту. Када је уписала нову школу, мислили су да је учитељица.

Због свега овога Зара је одлучила да исприча своју причу за часописом „Тхе Пеопле“, и да тако подигне свест људи о проблемима са којима се особе сличне њој суочавају.

– Понекад се много разбесним – али радим све што сваки други петнаестогодишњак ради и трудим се да ме мој проблем на спутава – каже Зара.

Док многе девојке користе шминку како би изгледале старије, Зара има другачији проблем.

– Не могу да добијем карту за децу за биоскоп, а када носим школску униформу, људи мисле да се само тако облачим. Одрастање са липодистрофијом није било лако. У основној школи деца су била окрутна према мени и називала су ме разним именима. Била сам и физички нападнута због свог изгледа, па ме је мама исписала из школе кад сам имала 10 година, јер више нисам могла да издржим. Тек у средњој школи нашла сам групу пријатеља који су ме прихватили као особу, не марећи за мој изглед – прича Зара.

Али када изађе из школе многи не верују да је Зара само девојчица.

– Једном ми нису прихватили дечију карту за аутобус. Зацрвенела сам се, изашла сам и отишла кући. Прве недеље у школи наставник ми је дао план за час, јер је мислио да сам предавач. Осећала сам се ужасно. Иста ствар се десила следеће године када сам променила неколико наставника – каже Зара.

Поред тога, она има и физичких проблема.

– Моји зуби су веома слаби без обзира на то што их перем редовно. Већ су ми испала четири. И то два предња због чега не волим да се смејем отворених уста – прича девојчица.

Зара је 2010. ишла у Јапан како би примила ињекције колагена у лице које јој је дао највећи експерт за липодистрофију. У почетку су ињекције затегле боре, али је имплант касније отказао.

– Била сам веома срећна због колагена, јер сам се надала да ће да промени мој изглед, па сам се много разочарала када поступак није успео. У будућности бих волела да урадим затезање лица и да се решим подбратка и бора око очију – каже она.

Али без обзира на своје стање, Зара сања о томе да ради у козметичком салону кад заврши школу.

– Једна од добрих ствари код овог стања је што Џолин, мама и ја никад нисмо имале неких других проблема са кожом. Раније сам носила доста шминке, али сада сам прихватила себе, јер неки људи изгледају горе него ја. А поред тога могу да купим и цигарете и алкохол ако желим – нашалила се Зара.

Она каже да јој није никакав проблем да привуче неког дечка.

– Била сам са неколико момака и сви су ми рекли да им није битно како изледам, него то каква сам особа. Мама нас је одгајила тако да увек кажемо шта мислимо и да будемо самопоуздане. Наравно, понекад се и узнемирим. Недавно ми је неко рекао да изгледам као да имам 30 и стварно сам побеснела. Једном је неки дечко питао Џолин да ли ми је она мајка. Ја сам му оштро одговорила, али се  Џолин узнемирила – прича Зара.

Мајка Трејси је признала да ју је мучила кривица када је схватила да је пренела своје гене на ћерке.

– Бринем се за будућност својих ћерки. Ја сам целог живота била изопштавана због болести. Друга деца нису хтела да се играју са мном, а касније сам постала самопоузданија и узрваћала сам на увреде. Једини мушкарац којем сам се допадала био је много старији од мене. Онда сам почела да пијем како бих уклонила бол и имала сам везе у којима сам била злостављана, јер нисам умела да се заузмем за себе. Сваког дана у огледалу гледам лице жене која је дупло старија од мене. Али сам поносна на то како се моје ћерке боре са свим тим – прича Трејси.

Трејси има још петоро деце: Мерета (24), Мајкла (21), Томија (19), Рози (20) и Клои (16), који немају овај дефект. Њен муж Лоренс (62) везан је за кревет, јер је преживео мождани удар и болује од рака плућа, па је Трејси уз њега 24 сата.

Стручњаци тврде да кожа може да се затегне, иако се стање не може излечити у потпуности.

У овом видеу можете да погледате један телевизијски прилога који је снимљен о Зари:

Владимир Танацковић / Блиц Жена