Министар одбране Србије потписао у Америци, између осталог и споразум о одржавању војне вежбе са војском Албаније (ВИДЕО)

??????????????????

Уредништво: Да напоменемо да смо о овоме писали у посту http://srbinaokup.info/?p=22045

ВАШИНГТОН – Министар одбране Србије Небојша Родић потписао је синоћ Вашингтону споразуме између Владе Србије и Владе САД о поверљивости информација и сарадњи у програму Партнерство за мир.

Родић је са америчким секретаром за одбрану потписао Споразум у вези са безбедносним мерама за заштиту тајних војних података.

Такође, министар Родић је у Стејт департменту потписао Споразум о унапређењу сарадње и статусу снага у оквиру Програма партнерство за мир.

Он је претходно положио венац на споменик Незнаном јунаку на војном гробљу у Арлингтону у близини Вашингтона, започевши тако радну посету Сједињеним Америчким Државама.

Родић је у пратњи представника Министарства одбране посетио и спомен собу на Арлингтоншком гробљу.

Данас ће министра одбране примити и шеф Бироа Националне гарде САД Френк Грас, затим директор Одбрамбене обавештајне агенције, Мајкл Флин и председник Националног универзитета одбране САД Грег Мартин.

Министар одбране ће се састати и са припадницима Министарства одбране и Војске Србије који се тренутно налазе на школовању у Националном универзитету одбране Сједињених Држава.

Државни секретар САД за одбрану Чак Хејгел изјавио је данас у разговору са министром одбране Србије Небојшом Родићем да цени храброст Владе Србије и првог потпредседника Александра Вучића „због политичке одлуке о одржавању ванредних парламентарних избора“, коју је оценио као мудру.

То је „мудра одлука која треба да потврди да је воља грађана у правцу досадашњих енергичних и одлучних реформских процеса“, рекао је Хејгел, а саопштило српско Министарство одбране.

Родић и Хејгел разговарали су у Вашингтону о политичко-безбедносној ситуацији у региону и обострано поздравили постигнуте
резултате у развоју регионалне и билатералне војне сарадње, стоји у саопштењу.

Они су су нагласили да ће у наредном периоду, упркос финансијској кризи, наставити са унапређењем сарадње, али и изградњом односа двеју земаља у целини.

Секретар одбране Хејгел је нагласио да цени проактивни приступ Србије у обезбеђењу стабилног и предвидивог безбедносног окружења и подршке интегративним процесима у региону.

Секретар Хејгел је честитао на отпочињању приступних преговора Србије с ЕУ и поздравио напоре које Влада Србије улаже у успех дијалога и нормализацију односа с Приштином, додаје се у саопштењу.

Министар одбране Родић захавалио се Влади САД на помоћи и подршци кроз Програме безбедносне подршке, посебно израженој кроз програме школовања и усавршавања, модернизације и опремања декларисаних јединица ВС, као и даљег развоја и опремања Центра за обуку јединица за мултинационалне операције у бази „Југ“.

Он је посебно нагласио значај пројеката „Хуманитарне асистенције“ који су изузетно позитивно пропраћени од јавности у Србији, навело је министарство.

Као приоритете будуће сарадње министар Родић је означио наставак организације заједничких вежби и обуке, модернизацију и опремање декларисаних снага ВС, као и едукацију и стручно усавршавање припадника Министарства одбране и војске.
У том контексту је истакао значај организације вежби ПЛАТИНУМ WОЛФ 14 и ЛОГЕX 15 у Србији.
Родић и Хејгел су истакли неопходност одржавања мирног и стабилног безбедносног окружња, посебно на територији КиМ, чије би нарушавање могло озбиљно да поремети интегративне процесе ка ЕУ.

С тим у вези, као предуслог остваривања овог заједничког циља, наглашен је значај одржавања актуелног нивоа ангажовања снага КФОР и континуитета успостављених модела међусобне сарадње.

Родић и Хејгел су потписали Споразум у вези са безбедносним мерама за заштиту тајних војних података.

Пре сусрета у Пентагону, министар Родић је, уз војне почасти, положио венац на Гроб незнаном јунаку из Првог светског рата на војном гробљу Арлингтон.

Танјуг

[jwplayer mediaid=“25653″]