Есад Џуџевић: Бошњаци се у Србији излажу даљој дискриминацији

dzudzevic

Београд — Председник БНВ Есад Џуџевић разговарао је данас у Београду одвојено са представницима ОЕБС-а, амбасаде САД и са амбасадором Турске о предстојећим изборима.

Председник Бошњачког националног већа Есад Џуџевић данас је у Београду одвојено разговарао са представницима Мисије ОЕБС, амбасаде САД и амбасадором Турске Мехмедом Кемалом Бозајом о положају Бошњака у Србији и предстојећим парламентарним изборима.

Џуџевић је, на састанцима са представницима ОЕБС-а и амбасаде САД, указао на недавну одлуку Уставног суда Србије „којом су оспорена поједина овлашћења националних савјета“, саопштио је БНВ.

Он сматра да је Уставни суд том одлуком „учинио да се мањински народи у централној Србији, а посебно Бошњаци, додатно доводе у неједнак положај и излажу даљој институционалној дискриминацији у односу на мањинске националне заједнице у Војводини“.

„На састанцима је било и речи о предстојећим парламентарним изборима као и изборима за националне савете, који се очекују у октобру ове године“, наводи се у саопштењу.

Џуџевић и Бозај су се сложили да је остваривање права Бошњака у Србији европски процес и допринос имплементацији система вредности који је стандард у земаљама Европске уније „и најбоља брана свакој врсти сепаратизма и сегрегације“.

Дијалог и сарадња БНВ и централних власти у Београду од кључног је значаја за побољшање положаја и квалитета остваривања колективних права Бошњака у Србији, истакнуто је на састанку.

Наглашено је и да ће предстојећи избори за нови сазив БНВ „обезбедити и додатно ојачати репрезентативност овог највишег представничког тела Бошњака и тиме остварити консензус унутар бошњачке националне заједнице“.

Танјуг