Демонстрант се обесио на „евромајдану“, о металну конструкцију новогодишње јелкe

???????????????

ЈАНУКОВИЧЕВЕ ПРИСТАЛИЦЕ СТИЖУ У КИЈЕВ СА КРИМА И ИЗ ХАРКОВСКЕ И ДОЊЕЦКЕ ОБЛАСТИ…

  • Влада Николаја Азарова разматра ситуацију у земљи – без министара који немају доступ најповерљивијим информацијама

КИЈЕВ је требало да на Тргу (Мајдану) независности има државну новогодишњу јелку. Уместо накићене и бљештаве јелке, добио је само њену металну конструкцију, а уместо дечице која јој се радују – добио је „евромајдан“ са елементима грађанског рата.

А још је – да зла симболика буде потпунија – ноћас добио и демонстранта који је металну конструкцију јелке искористио да се – обеси. Заправо, још није утврђено: да ли се сам обесио (реч је о мушкарцу) или му је неко „помогао“ да се обеси. Или: није ли неко однекуд донео леш непознатог и обесио га о несуђену новогодишњу јелку.

Нејасно је и због чега су демонстранти ослободили зграде министарстава праве и енергетике, које су били заузели.  Да ли због претње министарке праве, Јелене Лукаш, да ће затражити увођење ванредног стања у земљи или по налогу оних који диригују украјинским – засад дозираним – покушајем државног преврата.

Јер, вође „евромајдана“ – Арсениј Јацењук, којем је Виктор Јанукович предложио функцију премијера у реконструисаној влади, Виталиј Кличко (понуђено му да буде вицепремијер) и Олег Тјагнибок – чекају да у току дана наставе преговоре са шефом државе који је показао спремност за делимичну капитулацију.

Упркос том привременом попуштању, није јасно како ће се ствари даље развијати.

Влада Николаја Азарова, која се може – ако се Јанукович и демонстрантски тријумвират (Јацењук-Кличко-Тјагнибок) ипак нагоде – потрајати још само који дан, од јутрос у најужем саставу разматра ситуацију у земљи. У толико уском да је Азаров на седницу пустио само министре који имају доступ најповерљивијим информацијама.

Прогнозе су незахвалне и зато што централна власт није престала да сасвим функционише ни на западу Украјине. Јер, тужиоци Теропољске и Ивано-Франковске области оспорили су одлуку обласне скупштине (совјета) о формирању „Народне раде“ и замену државне плаво-жуте заставе – црвено-црном и заставом ЕУ.

Трећи нови моменат је околност да је 2000 људи кренуло са Крима у Кијев – да стане на страну Јануковича и актуелне власти. „Колону“ предводи посланик кримске скупштине Јефим Фикс који је уочи поласка изјавио: „Даље овако не може! Украјина никад није била овако на ивици провалије. Зато ће, као и ми, у Кијев стићи и становници Харковске и Доњецке области. Заједно ћемо саопштити: Доста је било, време је за преговоре и хлађење глава, нећемо дозволити грађански рат и да Украјина падне“.

У све се опет меша и Брисел. Један од његових представника, који се огласио анонимно, упозорио је Јануковича и Азарова – да са Царинском унијом Русије, Белорусије и Казахстана не потписују споразум о слободној трговини јер онда такав споразум не могу имати са Европском унијом.

Кијев је, у сваком случају, на потезу. А Азаров је – пре ванредне седнице владе о ситуацији у земљи . изјавио да ће са Москвом потписати споразум о сарадњи у бродоградњи и авиоиндустрији…

Факти.орг