Сергеј Марков: Јанукович се одлучио за своје политичко самоубиство и – капитулацију

јанукович тимошенко

ИЗГЛЕДА да је Виктор Јанукович одлучио да доложи сукоб у земљи са употребом силе по цену свог – политичког самоубиства.

Он је показао спремност да измени Устав Украјине и да главну власт у земљи препусти председнику владе, а да истовремено на функцију премијера постави свог политичког непријатеља Арсенија Јацењука.

Не треба сумњати да би Јацењук искористио прилику да одмах уклони све Јануковичеве људе и да постави своје. Тако би Јанукович изгубио контролу над извршном влашћу.

Истовремено је Виталију Кличку понудио да постане вицепремијер за друштвена питања, а то значи да би Кличко – реализујући захтеве својих политичких савезника, радикалних националиста и неофашиста – одмах почео да „дави” руски језик и да у уџбеницима историје слави оне који су били у колаборацији са нацистима. На томе би Јанукович изгубио подршку сопствених бирача на Југу и Истоку Украјине.

На ову полукапитулацију Јануковича је присилила делегације ЕУ на челу са Штефаном Филеом која му је „завртала руке”.

Уколико буде реализовано све на шта је Јанукович пристао, Јацењук и Кличко ће одмах из затвора пустити Јулију Тимошенко, а онда ће утроје да у затвор пошаљу самог Јануковича. Можда баш у ћелију у којој је Тимошенко „лежала”.

Да, Јанукович покушава да учини крај „евромајдану” и да ослободи здања државних институција. Да, он покушава и да раздвоји лидере „евромајдана”, али ће Јацењук одмах почети припреме за потписивање полуколонијалног споразума са Европском унијом.

Све у свему, реализација онога што је Јанукович предложио није ништа друго до његова капитулација и његово политичко самоубиство.

Јацењук је активни учесник покушаја државног преврата и он би морао да за то буде изведен пред суд, а Јанукович му ниди – власт и над Украјином и над собом.

Са агересорима, поготово са екстремнима, не може бити компромиса – зато што они увек теже да преузму све и да ликвидирају партнера који им је то омогућио.

Факти.орг