Протести се шире Украјином

kijev 12
На фотографији унијатски „свештеник“, иначе унјати су главни заговорници протеста у Украјини

Немири захватају све већу територију Украјине. Екстремисти заузимају зграде регионалне администрације и то не само у западном делу. У исто време, у источним регионима стотине хиљада Украјинаца излази на митинге у знак подршке садашњој влади.

Демонстранти су упали у зграду регионалног савета у Виници у тренутку заседања ванредне седнице. Просто су провалили врата. Неколико полицајаца је повређено док је покушавало да задржи гомилу. Посланици, које су држали као таоце три сата, затим су испричали да су екстремни младићи добро опремљени за борбу и да не изгледају као обични грађани. Шеф регионалне управе Иван Мовчан неколико сати касније је оповргао вест о својој оставци.

У Полтави је, такође, заузета зграда регионалне администрације. На њој су сломљени прозори. Демонстранти су прогласили Народну Рада и затражили оставку шефа регионе управе Александра Удовиченка.

Готово иста ствар се десила и у Чернигову: екстремисти су заузели зграду тражећи оставку губернатора. Министарство унутрашњих послова Украјине, као и у другим областима, покренуло је истрагу о нападу на регионалну државну администрацију.

Слична ситуација је и у Лавову, Житомиру, Ровну, Черновцима, Ивано-Франковском, Тернопилу, Хмељницком и Луцку. Екстремисти су активни у западним и централним деловима земље, док у источним регионима стотине хиљада Украјинаца излази на митинге у знак подршке садашњој влади.

„Донбас – за ред и закон“: под тим слоганом су се окупили на главним градским трговима становници градова региона Доњецк. По угледу на присталице председника у Кијеву, своје митинге су назвали антимајданима. У Луганску су на трг изашли радници локалне фабрике локомотива. Са паролама за мир и против рата митингују и у Харкову и Одеси.

Активисти кримског покрета „Стоп Мајдан“, који су противници нереда у Кијеву, отворили су у Симферопољу и другим градовима Украјине шалтер за информисање о ситуацији у земљи. И посланици Кировоградског регионалног савета су објавили да осуђују акције екстремиста.

Глас Русије