Убијени нападач жандарма у Прешеву је припадник покрета вехабија

vehabije u srbiji

Оружани инцидент у суботу ујутро у Прешеву, повређен радник МУП Србије, нападач убијен. Сумња се да је Тенес Кнут Станојевски припадник вехабијског покрета. Отворио ватру и на граничну патролу. Настрадао у муњевитој акцији полиције

ДРЖАВЉАНИН Норвешке Теснес Кнут Станојевски (38) убијен је у суботу ујутру, нешто после седам часова, након што је напао припадника Жандармерије Бранка Поповића, који је дежурао испред објекта Жандармерије у насељу Железничка станица у Прешеву. Како је „Новостима“ потврђено у полицијској управи у Врању, норвешки држављанин, за кога се сумња да је припадник вехабијског покрета, насрнуо је на жандарма циглом, ударвиши га у главу и потом му узевши пушку. Мотив напада засад је непознат.

Инцидент се догодио испред Дома младих, где је смештена кухиња коју користи жандармерија, у делу Прешева где углавном живе Срби. Нападач је из отетог оружја убрзо отворио ватру на возило граничне полиције. Потом се дао у бег, према кући у којој је живео у Прешеву. На жандарме, који су кренули у потеру за њим, отворио је ватру, а у размени рафалне паљбе је убијен.

Полицијски синдикат Србије похвалио је брзу акцију и храброст колега из Управе граничне полиције, који су спасли живот припаднику Жандармерије.

– Колегу из Жандармерије напао је држављанин Норвешке, према првим сумњама припадник вехабијског покрета. Ударио га је циглом у главу, а онда узео његову аутоматску пушку. Испалио је неколико метака у жандарма, али га је, срећом, промашио – наводи у саопштењу председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић.

Норвежанин се, према наводима начелника ПУ Врање Слађана Велиновића, прикрао с леђа жандарму, када га је напао. После размене ватре, погођен, успео је да дође до куће у којој је живео, где је пао у предсобљу. Његова жена је, наводи Велиновић, изнела пушку и предала је припаданицима Жандармерије и полиције. Према његовим речима, Норвежанин је протеран из Македоније због понашања према свом тасту.

Данијела Трајковић, заменик тужиоца Вишег тужилаштва у Врању, која је јуче обавила увиђај на лицу места, није износила додатне детаље, „како не би угрозила даљи ток истраге“.

– Обавили смо увиђај на лицу места и наложила сам полицији да у циљу истраге обави вештачења и саслуша сведоке и учеснике у овом инциденту у Прешеву – каже Трајковићева.

Поступак Норвежанина је изненадио комшије, који га описују „као мирног човека који је живео са супругом у изнајмљеном стану“. Неки, међутим, казују да је наводно имао психичке проблеме.

ОПОРАВАК

ЗДРАВСТВЕНО стање повређеног жандарма је стабилно. Он је, како је „Новостима“ потврдио Драган Стаменковић, задужен за медије у полицијској управи у Врању, медицински збринут.

ЖАНДАРМ БИО НА ДУЖНОСТИ

МУП Србије наводи да је држављанин Норвешке напао припадника Жандармерије који је био на дужности и да је у том тренутку наишао минибус у коме су били припадници Граничне полиције, који су се враћали из редовне смене.

– Норвежанин је испалио више хитаца ка минибусу, а потом почео да бежи, насумично пуцајући. Дошао је до куће у којој је живео, а када су припадници Жандармерије и Граничне полиције стигли, отворио је ватру на њих. У размени ватре с полицијом је настрадао – наводи се у саопштењу.

ПРЕЗИМЕ КНУТ Станојевски је живео у Прешеву и био је ожењен држављанком Македоније, чије је презиме и додао свом. Они су, како смо незванично сазнали, имали папире о привременом боравку у Србији.

Новости