Нуђење власти организаторима државног удара je капитулација председника Украјине

MODEST-KOLEROV

Нудити власт организаторима државног преврата, који захтевају да поднесеш оставку и да ти се суди – то је капитулација. То је мишљење које је агенцији „NewsBalt“ изнео руски политиколог Модест Колеров, активни државни саветник I класе Руске Федерације[1], коментаришући предлог председника Украјине, Виктора Јануковича, лидеру странке „Баткившчина“ Арсенију Јацењуку да постане премијер, као и лидеру партије „Удар“ Виталију Кличку да заузме положај вице-премијера за хуманитарна питања.

 

Јануковичева понуда лидерима радикалног Мајдана који ратује против владе, чије присталице  у многим регионима државе бруталном физичком силом свгравају власт па чак и  угрожавају безбедности нуклеарних електричних централа (АЭС) и блокирају војне јединице, убијају и пале представнике власти, шире директне претње „Москаљима“ [Русима] и „Чивутима“ [Јеврејима], славе Хитлерове колаборационисте – није ништа друго него повлачење пред бруталном физичком силом која се ни за секунду није одрекла од својих планова за државни преврат. Нудити власт организаторима државног преврата који захтевају твоју оставку и твој излазак пред суд – то је капитулација“ – по мишљењу Колерова.

Он је уз то подвукао: „Шта више – то је директна издаја оних, који ризикујући свој живот и здравље штите поредак у Кијеву“.

Колеров прогнозира: „Перспектива је једнозначна: етапно извршавање превратничких услова за превремене изборе на свим нивоима власти и легитимизација оних који су ту власт већ приграбили у неким регионима.“

Колеров сматра да преостаје још само једно питање: „Како ће се према свему томе поставити југоисток Украјине, који не прихвата нагодбе са неонацистима и циницима са Мајдана. Тај југоисток нема вође, нема ни сопствени програм. Бојим се да ће његова политичка класа бити истребљена и очишћена. А Јанукович? Он ће онда да отпутује да закопава милионе своје велике бизнис – фамилије.

Са руског посрбио: Василије Клефтакис / Стање Ствари

(Информативна агенција Рекс, 25. 1. 2014)

РТС: Украјинска опозиција одбила премијерско место

Опозиција одбила предлог Виктора Јануковича да преузме место премијера. Лидери опозиције Арсениј Јацењук и Виталиј Кличко траже расписивање председничких избора и доношење новог устава. У 10 региона демонстранти заузели зграде локалних влада.

22.30  Опозиција одбила предлог Виктора Јануковича да преузме премијерско место, јавља Раша тудеј. Виталиј Кличко поручио да морају да се одрже председнички избори, а Арсениј Јацењук да се донесе нов устав.

Jacenjuk-tvit

22.00 – Арсениј Јацењук поручио демонстрантима да је опозиција спремна да преузме одговорност, одведе Украјину у ЕУ и ослободи Јулију Тимошенко.

18.45 – Виктор Јанукович понудио место премијера једном од лидера опозиције Арсенију Јацењуку, а место вицепремијера Виталију Кличку, јавља Раша тудеј.

18.15 – Демонстранти напали полицију у згради администрације у Виници, јавља Раша тудеј.

(РТС, 25. 1. 2014)