Затишје није дуго трајало

????????????????????????

Кратко затишје између опозиције и полиције у Кијеву завршено је протекле ноћи. Масовни нереди у улици Грушевског су поново почели. Власти покушавају да постигну примирје с екстремистима, те обећају да ће ревидирати законе, усвојене 16. јануара. Међутим, мајдан није спреман на уступке.

Поред молотовљевих коктела и запаљених гума, који су постали нераскидиви део нереда, радикали су објавили лов на милицајце. Протекле ноћи су на мајдану заробили три припадника органа реда: један је касније био примљен у болницу, а друга двојица се налазе у заузетој згради кијевсе градске скупштиине. Раније је у другом рејону украјинског главног града хицем убијен припадник милиције, који се враћао кући после посла.

У међувремену власти не губе наду на решење конфликта мирним путем. Оне и даље позивају опозицију на преговоре и чине уступке. Председник Виктор Јанукович је обећао да ће амнестирати све ухапшене учеснике нереде, који нису извршили тешке злочине, те ревидирати законе, усвојене 16. јануара, а који су изазвали незадовољство протестаната.

Кад је народ изашао на улицу, нешто није како треба. Иза тога стоје људи. Ми ћемо током ове седнице заједно с посланицима донети одлуку о њима. Председник ће потписати наредбу, те ћемо преформатирати владу.

У међувремену подручје протеста у Украини се нагло шири. Заузете су административне зграде у западним и централним областима: У Лавову, Тернопољу, Ивано-Франковску, Черновцима, Хмелницком, Ровну и Черкасима. За узврат у источним регионима се планира организација митинга ради подршке власти. Председник Кримског парламента Владимир Константинов позива владу да успостави ред у заузетим областима.

Опет се обраћамо председнику Украјине Виктору Фјодоровичу Јануковичу, Савету националне безбедности и одбране Украјине, народним посланицима Украјине са позивом да обуставе безакоње, анархију и насиље, који су захватили земљу, те уведу ванредно стање. Предлажемо да се обустави финансирање из државног буџета региона, који су објавили себе ван закона, где су власти свргнуте насилно, све до обнављања у њима уставног реда.

Догађаји у Кијеву и другим регионима Украјине већ давно су изашли из оквира протеста, нико не помиње првобитни циљ тих акција. Опозиционери истичу властима нове захтеве те, без обзира на спремност владе на преговоре и уступке, настављају борбене акције. Шта више, они отворено позивају своје западне партнере да се умешају у конфликт. О томе је после сусрета с еврокомесаром за питања ширења и европске политике суседства Штефаном Филеом изјавио један од лидера опозиције Арсениј Јацењук.

Сада код нас није више политичка, већ грађанска криза. Дошли смо до закључка да ће излазак из ње без мешања страних партнера бити веома сложен. Преговоре треба спроводити уз учешће политичара, који уживају поверење опозиције. Међутим, како ја то видим, влада није спремна да прихвати неко мешање од стране Запада.

Како је изјавио председник Европарламента Мартин Шулц, ЕУ може да блокира банковне рачуне и ограничи кретање украјинског руководства у случају, ако да се не нађе решење, које одговара свим странама. Штефан Филе је позвао власти и опозицију Украјине да обуставе насиље и наставе дијалог. Са своје стране, министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров је изјавио: Веома је важно да се споља не шаљу поруке, које би опозиција схватила као подстрек. Председник Украјине Виктор Јанукович је са своје стране приписао део одговорности за нереде управо странцима.

Почели су радикални догађаји, у којима су учествовали не само Украјинци, већ и многи људи, који су дошли из других земаља, који су учествовали у различитим регионалним конфликтима и налазе се на међународној потерници.

Данас је ситуација у улици Грушевског релативно мирна: радикали се греју код ватре од запаљених аутомобилских гума, милиција за сада не предузима активне акције, те покушава да гаси запаљене барикаде. Међутим, према подацима специјалних служби, демонстранти, који су заузели административне зграде у Кијеву, имају велику количину ватреног оружја. Како су изјавили у ресору за борбу против организованог криминала, данас се чини све да то оружје не буде искоришћено против цивила и припадника органа реда.

Марија Баљабина / Глас Русије