Светосавска академија у Грачаници под покровитељством шиптарске општине

malinka

У оквиру Светосавске недеље у Дому културе у Грачаници данас је одржана свечана Светосавска академија.

Просветне раднике, ученике и госте поздравио је градоначелник општине Грачаница Бранимир Стојановић, који је још једном указао на значај ове манифестације и захвалио Културно-просветној заједници Косова и Метохије и њеном секретару Ратку Поповићу на успешном одржавању традиције.

Стојановић је најавио да ће општина Грачаница  финансирати још један школски лист у коме ће ученици моћи да објављују своје литерарне радове и који ће излазити једном месечно.

О Светом Сави беседили су протојереј Ставрофор Милорад Цветковић и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Малинка Митровић, која је свим просветним радницима и ученицима честитала овај велики празник.

Најистакнутијим просветним радницима и најуспешнијим институцијама просвете додељене су плакете које носе назив истакнутог педагога и универзтетског професора са ових простора Ђорђа Лекића. Добитници плакета ове године су професори Филолошког факултета у Косовској Митровици проф. др Зоран Павловић, проф. др Владимир Бован и професорица Економско-трговинске школе у Лапљем Селу Радица Петковић, а најуспешнија просветна установа је Гимназија Приштина-Лапље Село.

На свечаности су додељене и награде „Читалачко слово“, које су добили највернији читаоци библиотеке у Грачаници, као и „Благодарје“ које је додељено ученицима чији су радови означени као најуспешнији у овогодишњем издању зборника „Прво перје“ и „Необично плаво“.

Ову свечаност својим наступом уприличили су ученици музичке школе Стеван Мокрањац из Грачанице и хор ОШ Краљ Милутин, као млади рецитатори.

Радио Грачаница