„Демонстранти“ у Кијеву пале гуме и бацају молотовљеве коктеле на полицију

kijev sukobi

Нереди у центру Кијева. Демонстранти бацају молотовљеве коктеле на полицију, која не реагује. Има повређених. У шест региона западне Украјине демонстранти окупирали зграде локалних власти.

Настављају се сукоби у центру Кијева. Демонстранти пале гуме и бацају петарде и молотовљеве коктеле на полицију, која за сада не реагује. Има повређених, јавља Раша тудеј.

Запаљено је најмање десет пожара у Улици Грушевског, а демонстранти додају аутомобилске гуме како би додатно разбуктали пламен, преноси Раша тудеј.

Више хиљада демонстраната у Кијеву се суочава са изузетно ниским температурама, које ће током ноћи пасти и до 30 степени испод нуле.

Раније данас украјински председник Виктор Јанукович обећао је да ће реконструисати владу, ослободити десетине демонстранта из затвора и учинити још уступака опозицији која је проширила протесте из Кијева на скоро половину земље.

Прошле недеље усвојени закон о протестима интензивирао је демонстрације, уз оштре сукобе с полицијом. Протести су до тада углавном били мирни, али је од доношења тог закона, према тврдњама опозиције, погинуло пет људи.

У шест региона западне Украјине демонстранти су окупирали зграде локалних власти чиме се отвара могућност да председник Виктор Јанукович изгуби контролу над знатним делом земље.

Јанукович никада није био превише популаран у западној Украјини, чије становништво већином подржава интеграцију са ЕУ и чини гро демонстраната који у Кијеву протестују против његове владе, док је исток земље, са којег потиче и сам Јанукович, више русофилски настројен.

Легенда:

Црвена заставица – Зграде администрације које су блокирали, или покушали да блокирају демонстранти;

Зелена заставица – Демонстрације без покушаја блокаде.

(РТС)

Демонстранти заузели неколико министарства, Јанукович најавио реконструкцију владе

КИЈЕВ – Демонстранти у Украјини подигли су данас после синоћњих неуспелих кризних преговора са председником Виктором Јануковичем, барикаде у више места у земљи и заузели владине зграде припремајући терен за наставак протеста током викенда.

Јануковичева владајућа Партија Региона позвала је грађане да се не одазивају позивима „радикалних насилника” да изађу на протесте, потврђујући извештаје да се демонстрације проширују и на друге делове земље, пренеле су агенције.

„Ситуација се заоштрила широм земље”, саопштила је странка истичући посебно градове на западу земље где су „екстремисти” заузели регионалне управне зграде.

Опозициони лидер Виталиј Кличко, који је био у делегацији за преговоре са Јануковичем, оценио је да једини излазак из ћорсокака лежи у међународном посредовању.

„Било каква расправа о томе како да се реши криза у Украјини мора да се одржи уз учешће међународних представника на највишем нивоу”, рекао је бивши боксерски шампион Кличко.

Он је казао да „уместо да заузме курс за решење кризе у заједничком смислу, Јанукович је прогласио рат сопственом народу. Покушава да одржи власт по цену крви”, навео је Кличко.

Након синоћњих вести да су пропали преговори опозиције са Јануковичем, око 1.000 маскираних демонстраната у Кијеву почело је са постављањем нових барикада ближе згради Председништва.

Они су заузели зграду Министарства пољопривреде са образложењем да им је потребно место „где ће се људи угрејати”.

У акцијама изван главног града демонстранти примењују сличан сценарио, а власти су саопштиле да не разматрају увођење ванредног стања.

Изложен оштрим критикама западних лидера, Јанукович је у међувремену потписао декрет којим је именовао новог секретара Савета за националну безбедност Андреја Кљујева, који важи за „тврдолинијаша” уместо Сергеја Љовочкина који је прошле недеље поднео оставку.

Председник Европског парламента Мартин Шулц предложио је одржавање међународне конференције о Украјини уколико се ситуација ускоро не побољша, али је истакао да најпре треба пружити шансу Украјини да сама успостави дијалог.

Двомесечни мирни протести у Кијеву претворили су се ове недеље у окршаје демонстраната и полиције у којима су пале прве жртве, након што је у понедељак ступио на снагу закон којим су забрањена масовна јавна окупљања.

Антивладине протесте организовала је опозиција као одговор на прекид преговора о потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом и истовременог јачања економских веза са Русијом.

Јанукович обећао реконструкцију украјинске владе

КИЈЕВ– Председник Украјине Виктор Јанукович данас је обећао да ће следеће недеље извршити реконструкцију владе у циљу ублажавања кризе у тој земљи, али је такође запретио да ће употребити „све законске методе” уколико решење не буде пронађено.

Јанукович је данас на састанку са представницима религијских заједница у Украјини изјавио да ће донети одлуку о реконструкцији у уторак 28. јануара на ванредној седници владе, обећавши истовремено да ће се у парламенту расправљати и о изменама контроверзног закона о забрани масовних јавних окупљања, пренела је агенција АФП.

Са друге стране, Јанукович је проевропским демонстрантима поручио: „Уколико све испадне како треба, одлично, али ако не, искористићемо све законом допуштене методе” за разрешење кризе.

Према наводима руског Интерфакса, председник Украјине је такође понудио амнестију за више десетина приведених активиста.

Танјуг