Вулин предао катастарске податке Приштини за три општине са КиМ како би помогао Србима?

aca_vulin

БЕОГРАД – Представници Београда предали су данас шефу ЕУ на Косову Самуелу Жбогару прве скениране катастарске документе за три општине на Косову, а том приликом је поручено да ће то омогућити пре свега Србима да остваре своја имовинска права.

Министар без портфеља задужен за Косово Александар Вулин, на конференцији за новинаре у београдском Центру Сава, где је извршена предаја првих скенираних докумената, рекао је да ће од данас постојати поуздана катастарска евиденција, што ће помоћи Србима у њиховој борби да све у области права, поседовања, лакше и брже решавају.

„Овај споразум и његов улазак у свакодневни живот омогући ће сваком грађанину на Косову да лакше докаже своје имовинско право, а то је недостајало свих ових година“, рекао је Вулин.

Указујући да постоји велики број захтева на Косову и Метохији за повраћај имовине, за одштету насталу због узурпације имовине, примена тог споразума омогући ће грађанима да те проблеме лакше решавају, а то је само почетак.

„Сви споразуми које је влада потписала биће спроведени, а велика је ствар да грађани имају мало више права и сигурности него јуче и да је делом то и наш допринос“, нагласио је Вулин истичући да је данашњи догађај доказ да неке ствари могу да се раде без високе политике.

Завршетак пилот пројекта скенирања катастарских докумената за прве три општине на Косову, како је нагласио, показује да је Влада Србије поуздан партнер и да је Србија озбиљна држава која зна шта су њене међународне обавезе.

Реч је о пројекту „Катастарска размена између Београда и Приштине“ за који је делегација ЕУ у Србији определила три милиона евра из ИПА фондова.

Директор Републичког геодетског завода Зоран Крејовић рекао је да је резултат тог пилот пројекта 37.000 скенираних докумената за општине Косово Поље, Шупковац и Бандулић и да је то један одсто од укупних докумената које је потребно скенирати током две године колико је предвиђено да пројекат траје.

„Ово је јако важно, јер ће помоћи да се својински односи на Косову разреше на правичан начин“, рекао је Крејовић и додао да је циљ да се скенира око 12 милиона страница, 130.000 фото скица и 7.400 планова.

Самуел Жбогар је оценио да ће документација олакшати живот људи. Према његовим речима, још много тога може да се учини да би Срби и Албанци на Косову живели боље, а боље значи заједно и на југу и на северу.

Жбогар је честитао Србији на званичном отпочињању преговора са ЕУ и истакао да је овај пројекат један од конкретних резултата дијалога Београда и Приштине.

Генерални директор Генералног директората за проширење Европске комисије Кристијан Данијелсон је оценио да пројекат доприноси нормализацији односа Београда и Приштине, што је, како је навео, важан део у процесу приступања Србије ЕУ.

Осим тога пројекат даје конкретну корист људима на КиМ стварањем дигиталне архиве и катастра.

Танјуг