РЕАГОВАЊЕ: Откуд Андрија Мандић за НАТО?

Srpska-lista-grb-za-sajt

Ставом носиоца одборничке листе Демократског фронта за Улцињ о томе да у тој организацији нема никога ко се залаже против НАТО пакта, отвара се ново поглавље у политичкој историји Црне Горе. На овај начин је и формално покидана и последња политичка копча која је Нову српску демократију формално спајала са некадашњом Српском народном странком. Након што се најновија странка Андрије Мандића и званично не противи НАТО-у, а одавно се не противи Социјалдемократској партији која је главни заговорник НАТО интеграција, јасно је да Срби чак ни на папиру немају једног јединог посланика у државном парламенту.

До тада подсјећамо да је у програму Српске народне странке стајало да о уласку у НАТО може одлучити само већина, не грађана, него држављана Црнме Горе, а да се све почело мијењати када се Андрија Мандић на годишњицу независности Црне Горе обрео на НАТО разарачу у Тивту о чему није био информисан било који функционер Српске народне странке или Српске листе. Од тада Мандић више личи на Вука Драшковића, него на себе.

Зато би било значајно да Мандић лично демантује носиоца своје листе у Улцињу. Пожељно је и да каже да ли је Демократски фронт и даље коалиција, или је партија како упорно тврди Горан Даниловић. Осим очигледног признања да је Фронт заправо јединствена странка посвећена евроатлантским интеграцијама, не треба заборавити и да је Горан Даниловић 15. јануара, прије нешто више од недјељу дана, казао да је Филип Вујановић предсједник Црне Горе који ће расписати локалне изборе по старом моделу. На тај начин је ставио до знања да ДФ признаје Лекићев изборни пораз и такође се даје легитимитет Филипу Вујановићу да обавља цијели спектар надлежности предвиђених Уставом и законима Црне Горе за најодговорнију функцију у држави.

Уважавајући чињеницу да парламентарне опозиције практично нема, да нико не представља Србе у Скупштини и да је цијели први ешалон некадашњих присталица Слободана Милошевића у Црној Гори данас листом за НАТО или су његови невољни, односно прећутни подржаваоци, Српска листа представиће ускоро српски одговор НАТО интеграцијама са циљем да се отворено супротставимо и власти и опозицији поводом овог питања које вријеђа ране које је злочиначка алијанса нашем народу нанијела широм Републике Српске, Србије и Црне Горе.

 

Милош Брајковић, портпарол Српске листе

Подгорица, 24. јануар 2014