ЗАГРЕБАЧКА НАДБИСКУПИЈА ПОЗИВА НА МОЛИТВУ У ПРАВОСЛАВНИ ХРАМ

nadbi

“Благо човеку који не иде на веће безбожничко” (Пс 1,1)

У оквиру “Молитвене осмине за јединство кршћана” Загребачка надбискупија преко своје интернет презентације и Фејзбук странице позива на молитву у православну цркву Преображења у Загребу. “Православна митрополија загребачка”, насупрот надбискупији, на свом сајту нема никакву информацију у вези ових екуменистичких активности. Осим Загребачке митрополије, и друге епархије СПЦ које имају на својим челима јерествујуће епископе учествују у “Молитвеној осмини”. Иако, поплава заједничких (јеретичких) молитава одликује ове активности, православна јавност није упозната са овим догађајима ни преко званичног сајта Синода СПЦ. Шта је узрок нетранспарентности врха СПЦ? Да ли ово олигархија Српске цркве крије своје јеретичко деловање?

[Zar je Krist razdijeljen?] Večeras se u 19 sati u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu nastavlja Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Na bogoslužju kojim će predsjedati mitropolit Pavlović prisustvovat će i kardinal Bozanić.

Молитвена осмина за јединство хришћана ове године одржава се под називом “Зар је Христ раздијељен” (1Кор 1,13) од 18. до 25. јануара. Ово је и прилика да се обележи и 50. годишњица сусрета папе Павла VI и васељенског патријарха Атинагоре (5. јануар 1964- 2014).

Првог дана Молитвене осмине, у вечерњим сатима у катедрали Срца Исусова у Сарајеву одржано је “Екуменско богослужје Ријечи” које је предводио надбискуп врхбосански, кардинал Винко Пуљић заједно са десетак православних свештеника и ђакона, међу којима су били и архијерејски намесник сарајевски протојереј-ставрофор Миомир Зекић, в.д. декан Богословског факултета у Фочи јереј Дарко Ђого, протојереј Борислав Ливопољац из срајевске Саборне цркве, као и десетак других свештеника Митрополије дабробосанске.

Sarajevo k
Ректор Богословског факултета у Фочи, архимандрит Лазар Лазаревић у својој беседи истакао је да “Христ никад не дели, већ уједињује и да смо видели како апостол Павле реагује на поделе у хришћанству и да са горчином говори о томе. Св.апостол одбацује сваку поделу, оновремену у Коринту, као и ововремене, и његову констатацију упућену Коринћанима можемо преформулисати речима -Зар Христа и даље делите (делимо).

Другог дана Молитвене осмине, у недељу 19. јануара у катедрадли Срца Исусова у Сарајеву, уприличен је екуменски концерт хришћана града Сарајева у организацији Већа за екуменизам и дијалог  међу религијама и културама Бискупске конференције Босне и Херцеговине. Концерту су присуствовали апостолски нунциј надбискуп Луиђи Пецуто, војни бискуп Томо Вукшић, помоћни бискуп врхбосански Перо Судар, православни свештеници из Саборне цркве у Сарајеву и парохије Мокро у близини Сарајева протојереј Борислав Ливопољац, протонамесник Драган Матић и јереј Предраг Масал, пастори хришћанске баптистичке и хришћанске адвентистичке заједнице Томислав Добутовић и Павле Рунић, већи број дијацезанских и фрањевачких свештеника и други.

Untitled
Добродошлицу окупљенима пожелео је кардинл Винко Пуљић, рекавши “да онај ко пева двоструко моли и да су хришћани ближи једни другима што су ближи Исусу Христу”. На концерту су наступили Српско певачко друштво “Слога” из Сарајева, Мешовита музичка група протестантске заједнице и Катедрални мешовити збор “Јосип Стадлер”.

Епископ захумско-херцеговачки Григорије овим поводом дао је интервју за Католичку тисковну агенцију, у коме је истакао да  “постоје многи који су свесно или несвесно дали велики допринос да екуменски дијалог буде заснован на озбиљним основама, можда озбиљнијим него икада до сада“.

григоријеНајважнији пастири и једне и друге цркве све отвореније разговарају са озбиљном теолошком аргументацијом и вољом за сусретањем и дијалогом, што можемо прочитати у јавним обраћањима папе Фрање, патријарха Вартоломеја, патријарха Кирила и других значајних пастира на једној или другој страни. Усудио бих се рећи да би ово столеће у које смо закорачили, могло бити столеће до сада најотворенијег, најискренијег и најсадржајнијег дијалога између римокатолика и православних“, рекао је еп. Григорије, осврнувши се на речи Јеванђеља “Да сви једно буду”, истичући да је “и од Христа и од светих отаца показано да раздвојеност није добра, а различитост у јединству јесте добра и јесте могућа“.

Последњег дана Молитвене осмине, у суботу 25. јануара у 18 часова, одржаће се молитва за јединство хришћана. Као и претходних година припремљена је књижица за Молитвену осмину, у којој се налазе преводи текстова по избору хришћана из Канаде, која је заједничко издање Хришћанске садашњости и Вијећа хрватске бискупске конференције за екуменизам и дијалог.

У свом обраћању на општој аудијенцији, поводом Молитвене осмине за јединство хришћана, папа Фрања је рекао да “искрено и са жалошћу морамо прознати да у хришћанским заједницама и даље постоје поделе које су саблазан. Оне слабе веродостојност и делотворност евангелизацијског деловања и прете да одузму крсту његову моћ. потребно је много молитве, много понизности, размишљања и сталног обраћења. Наставимо тим путем, молећи за јединство хришћана, да нестане те саблазни и да је више не буде међу нама“.

molitvena-osmina-plakat-590x829

Заклињем све људе Кипра који су истинска деца Православне Цркве да беже колико год их ноге носе далеко од оних свештеника који су пали и приклонули се Латинима нити да се окупљају у црквама са њима, нити да примају било какве благослове из њихових руку. Јер, боље је за вас да се молите Богу у вашим домовима сами, него да одлазите у цркве заједно са онима што имају латински ум. (Св. Герман II Цариградски)

Погледајте, такође: Припрема се псеудовасељенски сабор

Припремила екипа Фб странице “Православље живот вечни”