Председник ХСП Даниел Срб затражио од хрватског државног врха да Србији „направи пакао“ у преговорима са ЕУ

danijel srb

Хрватска не сме да прокоцка ову прилику и једино добро које Хрватска може да има од ЕУ јесте прилика да Србији испостави своје захтеве и да око њих не попушта, навео је председник ХСП

ОСИЈЕК – Председник конзервативне ХСП Даниел Срб затражио је данас од хрватског државног врха да се према Србији, након што је отворила приступне преговоре са ЕУ, поставе тако да јој “припреме пакао постављањем захтева око којих не сме бити попуштања.

Лидер ове парламентарне странке је, на конференцији за новинаре у Осијеку, рекао да Хрватска у приступним преговорима Србије и ЕУ мора да “отвори питање ратне одштете и осуде свих злочинаца који су починили злочине у Хрватској током Домовинског рата.

То би, сматра Срб, требало да укључи и особе у политичком врху Србије одговорне за отварање логора у Србији и одговорност врха ЈНА за рат у Хрватској.

Срб је рекао да Хрватска у односима са Србијом мора да отвори питање проналаска несталих, повратак имовине, решавања границе на Дунаву и права Хрвата у Војводини.

Док та права у Србији не буду подигнута на ниво права која имају Срби у Хрватској, не сме бити разговора о давању сагласности Хрватске на одређена поглавља која ће Србија отварати у приступном процесу”, поручио је председник ХСП-а. Срб сматра и да око приступних преговора Србије и ЕУ мора да постоји “целокупна стратегија хрватске дипломатије”.

“Хрватска не сме да прокоцка ову прилику” и једино добро које Хрватска може да има од ЕУ јесте прилика да “Србији испостави своје захтеве и да око њих не попушта”.

Танјуг