Александар Вучић: Делимо европске вредности, нема конфликта са Косовом

vucic alek izdajnik

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић истакао је да отварање преговора о чланству у ЕУ значи да делимо европске вредности, што је најважаније.

– Друго је да знамо да се налазимо пред великим променама у будућности. У последњих годину и по дана показали смо да можемо храбро да се суочимо с проблемима –  рекао је Вучић у изјави за немачку телевизију ЗДФ, обећавши европским партнерима да ће Србија наставити с тим.

Према његовим речима, почетак приступних преговора са ЕУ је историјски дан за Србију и њене грађане.

Он је такође рекао да ће Србија учинити све да испуни захтеве у оквиру преговора до 2018, односно 2019. године, као и да је циљ да до 2020. Србија постане пуноправна чланица ЕУ.

Ипак, како је указао, о томе не одлучује само Србија.

Упитан да ли постоје реалне шансе да се реши конфликт са Косовом Вучић је нагласио да, срећом, нема конфликта и да се већ годину дана води дијалог, који ће Београд наравно наставити.

Наравно да постоје проблеми. Постоје различита виђења одређених политичких проблема, али ако су обе стране спремне на компромисе можемо да постигнемо добре резултате за све, за Србе и Албанце, рекао је он.

Вучић је даље изразио уверење да ће се решити и проблем са лажним азилантима.

Он је указао да су то пре свега припадници ромске националне мањине и да српске власти чине све да са немачком владом и ЕУ нађе решење којим би се смањио њихов број.

„Верујем да ћемо уз много напора успети да у наредно време мањи број људи долази у Немачку“, казао је Вучић.

Бета