Страни амбасадори „пријатељи Санџака“

novi pazar 1

НЕФОРМАЛНА група „Пријатељи Санџака“, коју су пре три године основале дипломате из десетак амбасада и међународних организација, поново се активирала после дуже паузе и на састанку који је заказан за петак размотриће ситуацију у овом делу Србије – сазнају „Новости“.

Чланови овог клуба, међу којима су амбасадори САД, Немачке, Француске, Британије, Турске, Швајцарске, али и ЕУ, УН и ОЕБС, разматраће пројекте помоћи Новом Пазару и околним општинама, али ће „претрести“ и последње политичке догађаје и безбедносну ситуацију у том региону.

У овој организацији кажу да је њихов главни циљ привредни развој Санџака, али тешко да се може избећи и политички призвук њиховог ангажмана. Наиме, Рашка област није једина у њиховом сталном фокусу, јер слична група постоји и за југ Србије, у срединама где су Албанци у већини. Дакле, симптоматично је што се ови клубови не баве неразвијеним подручјима наше земље, где су Срби или неки други народ у већини.

У Амбасади САД су нам потврдили да они веома активно учествују у раду неформалне организације, кроз коју међународна заједница може да детектује проблеме и координира помоћ како би се оствариле тежње становника југозападне Србије:

– Снажно подржавамо економски просперитетан, политички жив и сигуран Санџак. На састанку биће разматран најновији развој ситуације у региону – каже за „Новости“ Стивен Старк, прес аташе америчке амбасаде.

Помоћник градоначелника Новог Пазара Февзија Мурић одбија критике да су „Пријатељи Санџака“ некаква завереничка група, која има за циљ да контролише политичку ситуацију у овом делу Србије:

– Једини циљ је да се помогне Санџаку да изађе из тешке економске ситуације.

ПРЕДСТАВЉАЛИ “ДРЖАВУ“

ПРОФЕСОР Мирољуб Јевтић, уредник часописа „Политикологија религије“, очекује да бошњачка кокус група буде све активнија:

– Амбасадори великих сила желе да имају преглед, па и контролишу ситуацију у овом делу Србије, која ће за њих бити у све већем фокусу, како буде расла интернационализација питања Рашке области. Подсетићу да је Организација исламске сарадње, највећа међународна организација после УН, у више наврата делегације из Рашке представљала као државне.

Новости