Бошњачко веће у Н. Пазару одлучно да подигне меморијални центар у част ратног злочинца

Acif-efendija1

Челници Бошњачког националног већа у Новом Пазару представили су најбоље идејно решење за меморијални центар у новопазарском насељу Хаџет где су 1945. комунистичке власти стрељале ратног градоначелника Пазара Аћифа Хаџиахметовића, више сарадника и, како наглашавају у Већу, 1.500 недужних Новопазараца.

Члан комисије Мустафа Балтић истакао је да је за најбоље проглашено решење под шифром „Хаџет 12“, рад аутора Фарука Хаџића, архитекте из Сарајева који је „задовољио све функционалне, формалне и естетске услове конкурса“.

– Овим идејним решењем не желимо трзавице и ревидирање историје, већ је циљ да Бошњаци на цивилизован начин одају почаст људима који су страдали – истиче Мустафа Балтић, председник Скупштне општине Сјеница.

Меморијални центар на Хаџету треба да симболизује сећање на недужне бошњачке жртве у 20. веку, надамо се да ћемо изградњу реализовати у атмосфери општег консензуса Бошњака – истакао је члан БНВ-а и професор на Државном универзитету у Новом Пазару др Реџеп Шкријељ.

У БНВ-у истичу да парцела на којој ће се градити меморијални центар Хаџет припада граду, али се надају да ће са локалном управом решити имовинско-правне односе.

За поратне комунистичке власти Аћиф-ефендија и сви други који су стрељани на Хаџету били су сарадници окупатора и ратни злочинци. Аћиф је побио много Срба и Бошњака и био је један од перјаница фашистичке ратне творевине Велике Албаније.

У БНВ тврде да ово није тачно и да је Аћиф Хаџиахметовић, познатији као Аћиф-ефендија, био бошњачки јунак који је свој народ бранио од четника.

Прошле године, у центру Новог Пазара, на кући у којој је живео, откривена је спомен-полоча Аћиф-ефендији која је изазвала различите реакције широм Србије. Уклањање су тражили највиши фунционери Владе Србије, а откривању је присуствовао и актуелни министар у Влади Србије Сулејман Угљанин.

РЕХАБИЛИТАЦИЈА

У ВИШЕМ суду у Новом Пазару покренут је процес за рехабилитацију Аћифа Хаџиахметовића и „невино стрељаних“ сарадника. Суду се обратило и неколико НВО (Санџачки интелектуални круг, Санџачки одбор за људска права, „Урбан-ин“…) које се противе рехабилитацији и тврде да је Аћиф био сарадних фашистичких окупатора. Процес је на почетку.

Новости