Римокатолици ће прославити “Олују” отварањем храма “Хрватског крсног завјета” у Книну (ВИДЕО)

crkva-knin-1

“Једна од највећих хрватских цркава гради се у Книну. Висока готово 30 метара, дуга око 80 метара – црква представља симбол обране Книна и Хрватске. Гради се у Книну јер је управо тамо пронађен најстарији лик Госпе уклесан у камену. Пројект с готово десет милијуна куна финанцира и Влада, а њезина важност за Хрвате је, кажу у Книну, велика,” преносе на информативним хрватским порталима.

porodicu-akicija-oluja

Погледајте ВИДЕО о изградњи овог храма.

“Једно од највећих градилишта у Книну је “Црква Госпе Великога хрватскога крснога завјета”. ‘Будући да Книн има 10 000 вјерника, наравно да нам је потребан један велики простор’, казао је фра Марко Дуран, жупник жупе Св. Анте, Книн.

Ових дана лијевају се завршни зидови. Објект је дугачак 80 метара, а кад се изгради звоник, бит ће висок 38 метара. С готово 10 милијуна куна градњу финанцира и држава. ‘Око 22 милијуна куна би требао бити за коначно потпуно довршење. Мислим да у Хрватској нема већега простора од овога у Книну’, казао је фра Марко.

Град је цркви даровао дио земљишта и ослободио плаћања комуналне накнаде. Желио бих да оно постане светиште . Оно што бисмо хтјели, да тај 5. коловоза (aвгуст) буде тијеком цијеле године. Вјерујем да ће црква помоћи у томе’, казао је градоначелник Книна Никола Блажевић.

Кад се заврши, бит ће симбол обране Книна и Хрватске, али и захвала бранитељима. У њу је уграђен камен темељац који је благословио блажени Иван Павао 2. Кад буде светац, бит ће ово једина црква на свијету с благословом папе свеца. ‘Како је ова црква окренута према будућем книнском тргу, цијели тај кнински трг постаје црквени простор јер се онда олтар сели ванка и у том случају стане 10.000 људи’, казао је архитект Јерко Рошин.

Велебна црква требала би бити завршена до прославе Олује 2015,” каже се на хрватском порталу Дневник.хр.

Иначе, Операција Олуја је де факто наставак етничког чишћења које је у Хрватској започето током Другог светског рата и страховладе Анте Павелића. У овој операцији учествовали су режим у Хрватској и снаге УН које у то време су важиле за “гарант мира” на простору Крајина. Здруженом акцијом, уз аминовање Владе у Београду, прогнана је већина Срба са ових простора. На Википедији се о Олуји каже:

Операција Олуја је била војна акција Републике Хрватске у августу 1995. године. Циљ ове операције је био заузимање највећег дела територије Републике Српске Крајине. Операција је званично трајала 4 дана и завршила се падом Републике Српске Крајине.

Међународни кривични трибунал за бившу Југославију је операцију Олуја у првостепеној пресуди хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу окарактерисао као удружени злочиначки подухват, са циљем трајног и присилног протеривања највећег дела Срба са простора бивше Републике Српске Крајине у Хрватској. Међутим, у другостепеној пресуди су такве тврдње одбачене и генерали су ослобођени.

Са територије РСК коју је заузела хрватска војска избегло је преко 250.000 Срба.

После ове акције, остатак Срба у Хрватској стално опада. Услед притиска и малодушности многи млади одбацују Православну Веру и примају римокатолицизам. Ово тужно стање и тихо одумирање помажу и такозвани представници Срба у Хрватској које подржава хрватска Влада. Тако је ранијих година на прослави “Олује” који се још назива и “Даном победе и домовинске захвалности” учествовао и Вељко Џакула, председник “Српског демократског форума”.

ulica mile budaka
Хрватска и данас представља државу у којој се и даље негују вредности крајњег нацизма. У многим градовима постоје улице које носе називе по усташким злочинцима. Миле Будак је идеолог геноцида над Србима. Његова је замисао: “трећину побити, трећину протерати, трећину покатоличити.” Ова замисао је при крају остварења на почетку 21. века.

Погледајте, такође: ВЕРСКА ОРГАНИЗАЦИЈА КОЈА ГОНИ ЋИРИЛИЦУ

Припремила екипа Фб странице “Православље живот вечни”