Још један Србин умире у Хагу

miletic

Хаг – Трагедији Срба у Хашком трибуналу изгледа нема краја. Тек што је откривено да је лидер радикала Војислав Шешељ оболео од рака због чега је и оперисан и почео да прима хемотерапију, „Вести“ сазнају да је у још незавиднијој ситуацији борбе за живот некадашњи начелник Одељења за оперативно-наставне послове Главног штаба Војске Републике Српске, 67-годишњи генерал Радивоје Милетић.

Милетић у Хашком трибуналу чека изрицање другостепене пресуде због догађаја у Сребреници, због чега је већ осуђен на 19 година затвора. Али, то је тренутно у другом плану зато што доктори чине све да зауставе галопирајућу леукемију.

Да зло буде још веће, Милетић је због дијабетеса скоро већ ослепео, па му је крајње отежано и нормално функционисање у притвору!

– Болест је откривена случајно. Генерал се обратио затворском доктору и веома брзо је установљено да је у питању једна од ретких тешких болести. Одмах је пребачен у Стационар Притворске јединице, а породица је контактирала власти у Србији како би се евентуално омогућио његов трансфер ка некој од болница у Београду.

Све је стопирано када је установљено да чак ни ВМА нема лекове које он прима у Притворској јединици у Хагу. Потом је затражио, а затворска управа му је одобрила, да са лечењем настави у својој ћелији – објашњава извор „Вести“.

Јавности је већ познато да су у Хашком трибуналу озбиљно нарушеног здравственог стања више високих војних и полицијских официра како Србије, тако и Републике Српске.

Уз раније здравствене тегобе, генерал Владимир Лазаревић сада има проблема са ногама, а некадашњи начелник Јавне безбедности МУП-а Србије Сретен Лукић је буквално и пребачен у Хашки трибунал из болесничке постеље Клиничког центра Србије, где су му рађене озбиљне претраге на срцу.

Последњи „станар“ Шевенингена, генерал Ратко Младић, стигао је са кофером лекова и чињеницом да је преживео три мождана удара, а због лошег здравственог стања суђења су често била прекидана, да би на крају и званично, после препоруке доктора, била скраћена.

Како је „Вестим“ недавно рекао његов адвокат Бранко Лукић, код њега је такође утврђено да болује од „обмане сећања“ која се манифестује веровањем пацијента да говори истину, мада су у питању фикције.

Тешко оболео је и бивши шеф ДБ Србије Јовица Станишић, који је такав и одведен у Хаг, а онда је, мало-мало, морао да се враћа у Београд ради лечења, попут генерала Небојше Павковића.

Генерал Ратко Младић је већ дошао са дијагнозом човека који је преживео три мождана удара, са тенденцијом погоршања здравственог стања. Истовремено, бивши шеф ДБ-а Јовица Станишић је мало-мало па пуштан у Београд на лечење.

Генерал Радислав Крстић је као тежак инвалид и једини оптуженик и осуђеник без једне ноге буквално већи део времена проведеног у Хагу и затвору користио неадекватне протезе које су му онемогућавале кретање, а пре неколико година је, издржавајући вишегодишњу казну затвора у Великој Британији, једва извукао живу главу јер је мало фалило да га исламски фундаменталисти буквално закољу у ћелији наочиглед стражара и наводно – максималних мера безбедности.

Гверо умро после операције

Генерал Радивоје Милетић је у Хашком трибуналу био оптужен због догађаја у Сребреници заједно са још шесторицом високих војних официра ВРС.

Првостепеним пресудама из јуна 2010. године, Вујадин Поповић и Љубиша Беара су осуђени на доживотну казну затвора, Драго Николић на 35 година, Љубомир Боровчанин на 17, Винко Пандуревић на 13, а Милан Гверо на пет година затвора.

Генерал Гверо је фебруара прошле године преминуо од последица ампутације ноге.

Убиства и самоубиства

Слободан Милошевић је умро 2006. године од последица инфаркта у својој ћелији, а генерали Војске РС Ђорђе Ђукић и Момир Талић су преминули убрзо пошто су пуштени на привремену слободу због погоршаног здравственог стања и наводног лечења у земљи.

Овом списку треба придодати и бившег градоначелника Вуковара Славка Докмановића и председника РСК Милана Бабића, који су се убили у својим ћелијама.

Ђ. Баровић / Вести