ИПАК, ДОЛАЗИ ПАПА

papa rimski

После афере око неоствареног пута у Ниш, римски понтифекс долази у посету једном другом граду који је важан за Србе. Папа Фрањо, наиме, долази у службену посету Босни и Херцеговини. Председништво БиХ упутило службени позив папи, а долазак поглавара римокатоличке заједнице планиран је за 21. јун ове године.

Папа Фрањо ће, како сазнаје Федерална ТВ, доћи у једнодневну посету Сарајеву, одакле ће, поводом стоте годишњице почетка Првог свјетског рата, послати “поруку мира”, потврђено је Федералној телевизији из више извора.

Иначе, Ватикан је имао велику улогу у изазивању и усмеравању тока Првог светског рата. Улога Ватикана никако није била миротворачка, иако се тако желела показати.

Пред своју смрт, августа 1914, папа Пије 10. изјавио је кнезу Станиславу Витену, официру папске гарде, да су многи од њега захтевали да делује за мир и интервенише код цара Фрање Јосипа да се избегне рат. Није то могао да учини „зато што Аустрија води праведни рат“ (Еngel-Janosi, The Roman Question in the First Years of Benedict XV). Више о томе – “Доле Ватикан, доле немачки папа”

Гроф Палфи, отправник послова аустроугарске амбасаде у Ватикану тврди да му је папа Пије 10., сутрадан по убиству, рекао о Србији: „Треба искоренити зло (Србију) које нагриза монархију (Аустроугарску) до сржи и које ће се завршити њеном пропашћу.“ Ипак, прелиставајући историју Првог светског рата, сазнајемо да се још 1913. у Аустроугарској разматало питање о превентивном рату против Србије и сазнајемо да је државни секретар Ватикана (еквивалент председнику владе) кардинал Гаспари признавао да убиство надвојводе није било узрок рата, већ су га изгледа у Ватикану сматрали за срећну околност. Папа Пије 10. је годину дана унапред предвиђао рат са Србијом баш за 1914. и по грофу Палфију о томе говорио са «необичном оштрином». Новембра 1913. је изразио мишљење да је било много боље да је Аустроугарска раније «казнила Србију за све преступе које је чинила» (E. Paris, Le Vatican contre l’Europe).

С обзиром на овакве неискрености Ватикана, који себе и дан-данас представља миротворцем током Првог светског рата, поставља се питање, није ли посета папе Сарајеву у сврху миротворења или у сврху прекројења историјских чињеница. Какву ће улогу нови папа, који има одличне пи ар службенике, одредити Гаврилу Принципу у свему томе остаје да се види.

Погледајте, такође: Папа Бенедикт 15. и патријарх Иринеј – двојица миротвораца

Припремила екипа Фб странице “Православље живот вечни”