Није исправно да Београд преговара, а Тирана не

zoran-milanovic

ТИРАНА – Хрватски премијер Зоран Милановић оценио је да није исправно то што Београд почиње преговоре о приступању Европској унији, а Тирана још не и обећао Албанији помоћ у том процесу пре свега у европским институцијама.

„Наш став је да Албанија треба, по узору на друге државе из региона да отпочне преговоре о прикључењу што пре, и то је наша позиција и у европским телима“, рекао је Милановић и подсетио на чињеницу да Хрватска има само један глас.

„Али тај глас ће се чути. Умерено, разумно, али ће се чути“, рекао је Милановић на заједничкој конференцији за новинаре након састанка с албанским премијером Едијем Рамом, јавила је Хина.

Албанија се надала да ће у децембру 2013. почети преговоре, а пошто се то није догодило верује да ће то бити у јуну.
„Наша подршка почетку преговора са Албанијом искрена је, као што је била и према Србији. Не сматрам исправним што је Србија почела преговоре, а Албанија није“, рекао је Милановић.

Хрватски премијер сматра да је реално да Албанија у јуну почне с преговорима.
„Наравно, у политици се не можете увек руководити само рационалним критеријумима, нажалост, тако је, али ако је држава чланица НАТО- а, то значи да има барем војску, као део државног апарата који је усклађен с високим међународним стандардима.
Према томе, заслужује да јој се да шанса да барем преговара о чланству у ЕУ-у“, рекао је Милановић.
„Ми ћемо се супротстављати предрасудама“, нагласио је премијер и додао да је европска политика често под притиском регионалних етичких предрасуда.
“Бићемо гласно против тога, јер смо и сами били изложени таквом односу“, додао је.

И Рама сматра да су предрасуде проблем. „Предрасуде су биле разлог што ми у децембру нисмо добили статус кандидата, али процес реформи, модернизације и приближавања ЕУ-у за нас нема алтернативе. Ми тако постајемо боља земља и наш ће народ боље живети. Без обзира на то буде ли то буде у јуну или после, ми ћемо промене наставити јер су оне добре“, рекао је.

Рама је оценио да су хрватско чланство и споразум Београда и Приштине два су најважнија догађаја прошле године, што, како је рекао, указује да постепено оштварује сарадње целог региона.

Албански премијер је негирао да ће Албанија затворити амбасаду у Хрватској.

„Није истина да Албанија жели да затвори амбасаду у Хрватској јер је Хрватска пример, она нам служи као земља која нас надахњује и важан нам је партнер“, рекао је.
„Ми смо у поступку реорганизовања министарства спољних послова, и нека ће амбасаде бити затворене, али сигурно не она у Загребу”, додао је Рама.

Танјуг