„Разарање српске културе“

Cirilica_34

02 – 14/01

8. јан. 2014. год.

 

Поштовани,

 

 

Дана 25. јануара 2014. године са почетком у 12 часова у организацији  Удружења за заштиту српског језика и писма из Београда, одржаће се научни округли сто на тему:

 

                                       „Разарање српске културе“

 

у просторијама Удружења Милутин Миланковић, Београд Поп Лукина  1а

 

с обзиром на значај  писма као темељног српског симбола  за опстанак идентитета и самог бића српског народа, у времену када се све духовне и цивилизацијске вредности српског народа затиру и прећуткују, нарочито оне које су суштинске  за опстанак свести,  достојанства и самопоштовања српског народа, јер смо и даље криви  што „пишемо ћирилицом и што смо још уопште живи“ како каже велики српски песник и председник нашег удружења Добрица Ерић.

Поново су  на удару  наша историја, српски језик и српска азбука,  упркос Уставној и законској одредби  у Републици Србији  и  загарантованим правима датим националним заједницама у земљама чланицама или државама кандидатима за чланство у Европској  Унији.

Српски језик се преименује и разара „стандардизацијом“ од стране „специјалаца“   који нису словенског порекла, увођењем страних израза, увођењем нових правила писања, нових фонетских знакова, изменом смисла основних божанских појмова кроз рат појмовима који се непрестано води.

Затварање Музеја Винча, Народног музеја као и ћутање  Музеја града Београда, дезорјентација образовних и научних установа  доводи нас у ситуацију да  се укида,  прекраја или отима  српска нематеријална културна баштина и нестају генерацијама стварана достигнућа српског народа;  Зато је важно да се чује и глас који сведочи о вишевековним притисцима на српску писменост и културу, а који ових година достижу врхунац.

Сматрамо да не смемо да  ћутимо и позивамо Вас да учествујете  у раду округлог стола и   заједнички подржимо настојања свих  којима су српство, српски језик и ћирилица вредности које немају цену. Посебно ћемо бити благодарни онима који поред дефинисања ко и како разара српску културу,  предложе и конкретне мере како да се разарање српске културе спречи.

 

Радове доставити у електронској форми на:  cirilica.beograd@gmail.com

 

Сви радови ће бити накнадно објављени у штампаном и електронском Зборнику радова.

 

У Београду o Божићу 2014. год.

 

Потпредседник Српског удружења Ћирилица Београд

Миодраг Којић

Контакт телефони:

М. Којић 063 / 384 – 020

М. Ђошић 063 / 771 67 08