Сукоб демонстраната и полиције у Кијеву (ВИДЕО)

kijev 10

КИЈЕВ – Масовни протести демонстраната у Кијеву претворили су се данас у сукобе са полицијом, у којима је повређено више од 20 особа, након што се око 200.000 демонстраната окупило у центру града, упркос новим контроверзним законима којима се ограничава право на протест.

Према наводима Министарства унутрашњих послова, више од 20 полицајаца је повређено у сукобима са демонстрантима, од којих је 10 хопситализовано, а четворица су у тешком стању.

 

Извештач АФП је пренео да су најмање два демонстрата, такође, повређена.

Група радикалних демонстраната почела је сукоб нападом на полицију покушавајући да се пробије до улаза у зграду парламента који је био запречен полицијским аутобусима и јединицама за разбијање демонстрација, пренела је агенција АП.

Полиција је употребила шок бомбе, сузавац и водене топове на темперетури од минус седам степени Целзијуса, а један од опозиционих лидера, познати боксер Виталиј Кличко покушао је да заустави демонстранте који су похрлили у напад на полицајце.

Многи учесници демонстрација на главама су носили лонце и друге врсте маски, изругујући се одредби према којој је демонстрантима забрањено да покривају лица, извештава АП.

Прошле недеље председник Виктор Јанукович је изазвао негодовање и на међународном и на домаћем терену, одобривши један број закона којим се Украјинцима ограничава право на протесте, грађански активизам и слободу говора.

САД су те законе назвале недемократским.

Протести, изазвани Јануковичевом одлуком да замрзне односе са ЕУ и окрене се Русији, већ готово два месеца потресају Кијев и друге украјинске градове, а додатно их је подстакло оштро реаговање полиције.

Опозиција и неки грађански и верски лидери позвали су данас Украјинце да наставе протесте и борбу за демократију.

Новим сетом закона забрањени су сви видови антивладиних протеста, као и недозвољено постављање шатора и бина, а за кршење јавног реда су прописане затворске казне и до 15 година.

„Проглашавамо закон усвојен у четвртак нелегалним. Јанукович и његове марионете хоће да нам украду земљу“, рекао је окупљеним демонстрантима Виталиј Кличко, бивши светски боксерски шампион и један од опозиционих лидера, преноси АФП.
„Парламент је изгубио легитимитет, што значи да треба да формирано народни савет који ће се састојати од опозиционих политичара“, поручио је окупљенима други опозициони лидер Арсениј Јацењук.

Танјуг