На српском Ђак, а на „босанском“ Ученик?

knjizica

„Просветни преглед“ одштампао двојезичне ђачке књижице за ђаке у рашкој области – на два писма: српски ћирилицом и „босански латиницом“.

УЧЕНИЦИ који ове године наставу слушају и одговарају на „босанском језику“ добиће двојезичне ђачке књижице. Тако ће и деца и наставници из двојезичног документа моћи много да науче – рецимо, да се ђак на „босанском“ каже „ученик“, да се књижица каже „књижица“, а разред „разред“. Једино ће ученицима „Бошњацима“, који похађају средње стручне школе, бити тешко да се снађу, пошто су аутори заборавили да преведу једну ставку у њиховим књижицама. „Стручне школе – образовног профила“ остало је написано само на српском, без превода на „босански“, који би требало да гласи „стручне школе, образовног профила“.

У званичном саопштењу Бошњачког националног већа, поводом новог документа, речено је да су књижице двојезичне и на два писма – српски ћирилицом и „босански латиницом“. Њихово издавање регулисано је Правилником о јавним исправама. Налог да „Просветни преглед“ штампа ове документе дао је проф. др Томислав Јовановић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Сада више неће бити забуне за бошњачку децу у коју школу иду и који су разред. Ускоро ће бити објављен и Правилник о полагању завршног испита, који ће одредити да ли ће и малу матуру моћи да полажу на свом матерњем језику. У том случају Завод за вредновање квалитета образовања објавиће све три припремне збирке и на овом језику.

Још нисам видео како изгледају нове, двојезичне ђачке књижице, али, ако добијемо инструкцију Министарства просвете, користићемо их на крају школске године – каже, за „Новости“, Дејан Кулунџић, директор највеће новопазарске основне школе „Братство“.

– Немамо још ни информацију да ли ће деца која ове школске године уче на „босанском“, полагати завршни испит на свој матерњем језику. Ако тако буде писало у правилнику, ми ћемо га, наравно, поштовати.

А док основци у Новом Пазару, Тутину, Сјеници и Пријепољу већ уче на „босанском“, исту могућност имаће од наредне године и средњошколци.

Са састанка Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Бошњачког националног већа, на ову тему, представници две институције изашли су са два потпуно различита саопштења. БНВ је рекао да настава на „босанском“ у средњим школама почиње већ сутра, док је Министарство саопштило да је одређено да то буде почетак наредне школске године. Испоставило се да Есад Џуџевић и његови сарадници нису у праву, па је Министарство писало деманти, а БНВ исправку свог саопштења.

Епилог разговора је да ће, после много притисака, десетина тужби против директора гимназија у Новом Пазару и Сјеници, који нису могли да почну наставу без налога из Министарства просвете, пробна настава почети сутра у појединим средњим школама. А часови на „босанском“, за све који то желе, биће организовани од септембра.

МАТЕРЊИ – ОД СУТРА ЂАЦИ новопазарске гимназије више неће имати аргумент за ћутање на часовима, а њихови родитељи за десетине тужби које су поднели против директора. Часови на „босанском“ језику почеће сутра пробно у два одељења првог разреда ове школе. Припремна настава биће организована и у четири одељења Гимназије у Тутину, два одељења Гимназије „Јездимир Ловрић“ у Сјеници, а исто толико и Економско-трговинске школе у Новом Пазару.

Новости