Око 400 католичких свештеника рашчињено због педофилије

why_priests_abuse

Око 400 католичких свештеника осуђених за сексуално злостављање деце, рашчињено је по налогу бившег папе Бенедикта XVI , наводи се у извештају који је први пут објавио Ватикан. На основу Ассоциатед Пресс статистике за 2011 и 2012 види се велики пораст пријављених случајева злостављања деце у поређењу са претходним годинама .

Бројке које су наведене од стране агенције су из докумената који су ватикански званичници преставили у Женеви на јавним расправама УН о проблему сексуалног насиља над децом. Портпарол Ватикана Федерико Ломбарди потврдио је да су информације у извештају истина, извештава ББЦ .

У 2008 и 2009, због масовног сексуалног злостављања у католичкој цркви, овај проблем постаје познат широј јавности, 171 свештеник је рашчињен, док у у периоду 2011-2012 број свештеника који су рашчињени је више него удвостручен. Ватикан је покренуо поступке против 400 свештеника осумњичених за злостављање деце. Ови случајеви ће се процесуирати пред  специјалним црквеним судом, односно одлука о њима ће бити предузета од стране самог папе.

У четвртак током своје проповеди, папа Фрања је педофилију назвао срамотом за „цркву“. И раније је папа наредио формирање посебне комисије за борбу против педофилије у католичкој „цркви“ .

У исто време он је наредио свештеницима да пруже пастирску бригу и помоћ људима који су били мета напада свештеника педофила. Одлуке су донесене на препоруку кардинала цркве. У саопштењу објављеном овим поводом, он је изјавио да ће „црква“ усвојити политику нулте толеранције према свим манифестацијама педофилије .

Ипак, као што је ББЦ известио у децембру прошле године, Ватикан је одбио захтева од стране Комитета УН за права детета да им пружи информације о умешаности католичког свештенства у насиљу над децом, рекавши да се такве информације уступају искључиво властима других држава у судском поступку .

Скандали који укључују свештенике педофиле и оптужбе против „Свете Столице“ у прикривању чињеница о сексуалном злостављању одавно муче Ватикан. Управо због тога, на крају септембра 2013, Бенедикт XVI је добровољно напустио „Свету Столицу“, прекршивши добровољни завет ћутања и написао писмо једном од најпознатијих атеиста у Италији. У својој поруци, Бенедикт XVI је рекао да није умешан у прикривање свештеника педофила. Бенедикт XVI у потпуности је негирао наводе да је он, као папа прикривао свештенике педофиле, а нека истрага утврди „сексуалне прекршаје“ које су починили свештеници Ваитикана .

RT / http://russian.rt.com/article/21027