Да ли ће Срби са КиМ гласати на изборима за српски парламент као дијаспора?

izbori_Srbija

Београд тврди да неће бити никаквих препрека да наши сународници са КиМ бирају републичку власт. Приштина ће учинити све да то буде „право дијаспоре“

УКОЛИКО се распишу ванредни парламентарни избори на републичком нивоу, и Срби са Косова и Метохије моћи ће да изађу на биралишта.

У то су уверени представници власти у Београду, али постоји велика дилема како ће на тај процес гледати Брисел и Приштина. Кључно питање је да ли ће се то учешће подвести под глас „српске дијаспоре“ или ће листићи са КиМ бити третирани као и они из централне Србије?

– Ако их председник Томислав Николић распише, неспорно је да ће Срби на КиМ моћи да гласају на тим изборима – порука је министра Александра Вулина.

Шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже за наш лист да право учешћа косметских Срба не би смело да се доводи у питање, јер су они држављани и грађани Србије, са документима ове државе:

– Верујем да ће се и ЕУ заложити за то да Срби са КиМ неометано гласају. А, у Приштини то могу да тумаче како хоће. Срби тамо нису и не могу да буду дијаспора. Те квалификације не стоје.

Бивши министар за КиМ Слободан Самарџић, међутим, тврди да ће Србима бити омогућено да гласају, и то као нашим држављанима, рецимо, који живе у Мађарској, Немачкој или некој другој земљи.

– Вероватно ће се одиграти лицемерна игра у којој ће Срби моћи да гласају, али у неком виду конзуларних представништава, баш као и дијаспора – каже Самарџић.

Оливер Ивановић, лидер ГИ „Слобода, демократија, правда“ очекује да ће Приштина покушати да спречи одржавање српских парламентарних избора на КиМ, али, упозорава да би тиме изазвала велики револт:

– На крају ће се вероватно инсистирати на присуству Оебс-а, како би се приказало да гласа „дијаспора“.

Ивановић не искључује да Приштина затражи да се Албанцима са југа Србије омогући да на јесен гласају на изборима за косовску скупштину.

 

САХРАЊЕН ОДБОРНИК ЈАНИЋИЈЕВИЋ

У присуству више стотина грађана северног Космета, у петак је на месном гробљу у селу Рударе код Звечана сахрањен Димитрије Јанићијевић (36), одборник у СО Косовска Митровица који је убијен испред своје куће у ноћи између среде и четвртка.

Од функционера СЛС се опростио и његов венчани кум, Оливер Ивановић.

– О теби ће мислити твоји пријатељи којих си имао много, али и твоји непријатељи који су своју мржњу претворили у рафал смрти. О томе, данас и убудуће, треба да размишљају сви грађани Митровице који су склони да било какво насиље оправдају, јер мало насиље рађа веће и завршава се убиством. О томе треба да мисле и они који су у власти, јер од њихових одлука зависиће и одлука многих да ли да остану у овом граду или да оду – рекао је Ивановић.

Косовска полицијска служба није саопштила нове детаље у истрази о убиству Димитрија Јанићијевића, а многи Митровчани сматрају да ће и овај, као и многи други слични злочини, остати нерасветљен, а починиоци некажњени.

ЛЕПАК ОДБРАНИО НЕУТРАЛНОСТ Заклетве које су потписали одборници Зубиног Потока, Лепосавића, Косовске Митровице и Звечана архивиране су у Приштини са прелепљеним симболима „државности“ Косова. Запослени у тамошњој администрацији данима су безуспешно покушавали да уклоне налепнице, али је то било немогуће због јаког лепка. На крају су били принуђени да заклетве српских одборника архивирају као статусно неутралне! (Д. З.)

Новости