Мркић сматра да у односима са Хрватском не треба потенцирати догађаје из прошлости

mrkic

БЕОГРАД – Шеф српске дипломатије Иван Мркић рекао је да је пред политичарима и јавности Србије и Хрватске осетљив и тежак задатак да учине све што је у њиховој моћи да процес пред судом у Хагу не баци драматичну сенку на оно што је постигнуто у односима две земље и два народа, нити да угрози њихов даљи развој, што, како верује, није ни у чијем интересу“.

Мркић је за данашњи лист „Данас“ рекао да ће се током процеса по тужбама Београда и Загреба за геноцид неминовно поново отварати болна питања из прошлости и да би било наивно тврдити да то неће имати последице по наше билатералне односе.

„Ради се, ипак, о спору по најтежим могућим оптужбама, за геноцид, и сам ток суђења ће сигурно изазвати одређене негативне емоције“, напоменуо је Мркић одговарајући на питање може ли предстојећи поступак пред МСП негативно утицати на односе Београда и Загреба.

Мркић је поновио да је став Србије по питању тужби био јасан и да је више пута пренет хрватској страни: Хрватска је поднела тужбу и на њој је да повуче први корак око њеног повлачења.
„Залагали смо се за њихово узајамно повлачење. Будући да је Хрватска прва поднела тужбу, очекивали смо да је она прва и повуче. Када већ, због мени, не сасвим разумљивог устезања хрватске стране, није постигнут овакав договор, МСП треба препустити да ради свој посао. Ми смо добро припремљени, имамо квалитетан правни тим и чврсто верујемо у нашу правну и чињеничну аргументацију“, прецизирао је Мркић.

„То је још увек могуће, иако се почетак усмене расправе приближава. Решавање судбине свих несталих на свим странама у ратовима вођеним на тлу бивше Југославије је цивилизацијска и морална обавеза свих држава и ми на томе предано радимо. Ту се не ради о неким предусловима које Србија наводно треба да испуни како би дошло до повлачења тужби“, рекао је Мркић коментаришући изјаву шефице хрватске дипломатије Весне Пусић да је кључни услов за почетак разговора Београда и Загреба о међусобном повлачењу тужби за геноцид да српска страна осигура податке о несталима у рату у Хрватској.

Мркић је истакао да око овог питања, као и било ког које се тиче судбине људи, нема никаквог лицитирања, нити сумњи у погледу става Србије.
„Ми овај спор нисмо желели, сматрали смо да треба да гледамо у будућност, да будемо политички мудри и храбри и да наставимо да радимо на побољшању укупних односа наше две државе и народа, што и даље остаје наш трајан циљ. Уколико је потребно да се прође и кроз суђење пред Међународним судом правде (МСП), ми смо за тај спор добро припремљени, наш правни тим је припремио чврсту и ваљану правну аргументацију и спремно дочекујемо почетак јавне расправе“, навео је шеф српске дипломатије.

Коментаришући ситуацију у региону и односе Србије са суседним државама, министар Мркић је рекао да су за сваку земљу односи са суседима међу најважнијим приоритетима, јер је јасно да без стабилности и добросуседске сарадње нема ни успешног развоја и просперитета.

Он је додао да је посебно забринут због последњих догађаја у Хрватској, „где поједине групације отворено шире мржњу према Србима, њиховом језику, писму и културно-историјском наслеђу“.

„С тим у вези остварујемо интензиван дијалог и имамо разумевање хрватске владе, али нажалост видимо да та, лично верујем искрена уверења и напори, нису увек праћени адекватним резултатима, односно не доводе до побољшања услова живота и безбедности Срба у Хрватској“, поручио је шеф српске дипломатије.

Танјуг