Дојче веле: „Косово“ излази из офсајда

vokrikaradzic

Обор за хитна питања Фифе одлучио је прошлог понедељка да екипе са ткзв. Косова могу да играју пријатељске утакмице, осим против екипа са простора бивше Југославије. О томе за Дојче веле говоре Зоран Лаковић и Фадиљ Вокри.

„То је једнострана одлука Одбора за хитна питања Фифе, као и претходна одлука у Јапану прошле године, када је косовским млађим екипама такозваног Фудбалског Савеза Косова дозвољено да могу да играју пријатељске међународне утакмица“, тврди у интервјуу за Дојче веле, Генерални секретар Фудбалског савеза Србије (ФСС) Зоран Лаковић, коментаришући одлуку Одбора за хитна питања Фифе да се косовским екипама дозволи играње међународних пријатељских утакмица. Лаковић каже да ће коначни став ФСС поводом те одлуке бити познат након што се она буде разматрала и евентуално усвојила од стране Извршног комитета Фифе, на седници која ће бити одржана средином марта.

За разлику од њега, Фудбалски савез Косова (ФСК) и његов председник Фадиљ Вокри сматрају одлуком коначном и радују се будућим пријатељским утакмицама репрезентације Косова и других земаља које су признале Косово: „Ово је за нас изузетно важна одлука, пошто смо ми једина држава на свету која није званично примљена у Фифу и Уефу, а ипак можемо да вршимо трансфер играча и да организујемо пријатељске утакмице“, тврди Вокри. За њега је изузетно важно и то што је Одлука Одбора за хита питања донета 13. јануара, када је Кристијану Роналду додељена „Златна лопта“. „Тог дана су победили Роналдо и Косово“, тврди некадашњи играч Приштине и београдског Партизана.

Замена теза и црвене линије

Генерални секретар ФСС упозорава да је у јавности дошло до „замене теза, пошто не постоји никакав договор између ФСС и такозваног Фудбалског савеза Косова (ФСК)“. „Ово је одлука Фифе, а наше црвене линије и оно што ми никако не можемо да прихватимо јесте чланство тзв. ФСК у Фифи и Уефа. Ми, као и све чланице Уефа, желимо само да се поштује статут који је по том питању децидан“, каже Лаковић. Он објашњава да, по статуту, било која новооснована земља прво мора да постане чланица Уједињених нација да би могла да аплицира за чланство у Уефа. Две године потом може да аплицира и за чланство у Фифу.

„Од Фифе тражимо да поштује највиши нормативни акт, а то је статут и то не само у овом случају, него и у свим другим. За нас је апсолутно неприхватљиво играње било каквих званичних утакмица, аплицирање за пријем, а поготово не пријем тзв. ФСК у Уефу и Фифу“, тврди Лаковић. ФСК и Вокри такође су свесни да ће по питању пријема Косова у међународне фудбалске организације бити тешко, али се надају да ће одлука о игрању пријатељских утакмица „бити само привремена и да ће Фифа у догледно време омогућити косовским екипама званично учешће у званичним такмичењима“.

Разлози неиграња против бивших југословенских екипа

Генерални секретар ФСС не жели да коментарише одлуку Одбора за хитна питања да екипе са Косова не могу да играју утакмице са екипама из република бивше Југославије, али претпоставља да је та одредба донета како „не би дошло до повећања тензије на територији република бивше Југославије“: „Хрвати су веће реаговали, јер нису задовољни због тога што је њима и нама забрањено да играмо пријатељске утакмице. Мислим да је до те одлуке дошло због последњег случаја играча Хрватске Јосипа Шимунићакоји је након утакмице против Исланда узвикивао пароле ‘За дом спремни’. Циљ одлуке је да се спречи хулиганизам и избијање националистичког набоја, али сам убеђен да ће и та одлука након извесног времена бити укинута“, тврди Вокри.

Лаковић објашњава да се одлука Одбора за хитна питања састоји из шест сегмената. „Нема пријема ФСК у Фифу; нема играња званичних утакмица било клупских било репрезентативних; на утакмицама не могу бити истицани државни симболи као што су застава или химна; нема играња утакмица са екипама из бивших југословенских република; поред имена Косово мора да стоји звездица величине слова ‘о’, чиме се не прејудицира статус тзв ФСК и на крају одлука мора да се потврди од Извршног одбора Фифе“.

Са тим ставкама упознати су, наравно, и представници ФСК. Ипак, за њих је сама симболика прве пријатељске утакмице Републике Косово од „изузетног и историјског значаја“. У јавности се већ спекулише о могућем противнику (Хрватска је отпала, иако је постојала обострана воља), па се помињу САД, Турска, па чак и Немачка… „За сада нема никаквог договора, али тражимо могућег противника за тај историјски дуел. Иако знамо да инфраструктура стадиона у Приштини не испуњава услове, ми бисмо желели да нам Фифа изађе у сусрет и да нам дозволи да одиграмо макар једну утакмицу код нас“, каже Вокри.

Што се тиче играча који би бранили боје Косова, представницима ФСК је незванично речено да ће за њих (пошто се ради о новооснованој држави), моћи да играју сви играчи пореклом са Косова – иако су већ наступили за неку другу државу. „Ми бисмо волели да за прву утакмицу придобијемо све наше звезде у иностранству, али и оне који играју на Косову“, тврди Вокри. Међу највећим косовским играчима су свакако Ђердан Шаћири (фотографија горе), Гранит Џака, Валон Бехрами (сви играју за Швајцарску), потом Цана, Баша и остали који носе боје Албаније, браћа Кући у Шведској, једна од највећих младих звезда европског фудбала Аднан Јанузај (Манчестер јунајтед) и други. На крају ће они сами морати да одлуче за коју ће репрезентацију да наступе, али је извесно да „неће бити никаквих правних препрека да они наступају за Косово, ако буду хтели, иако су играли за друге репрезентације“.

Коначни став ФСС тек у марту

Фудбалски савез Србије саопштио је да ће свој коначни став заузети након седнице Извршног одбора Фифе, али је још једном подвукао да ће „све одлуке бити у складу са ставовима Владе Србије, Министарства за Косово и Метохију, Министарства за спорт и Министарства спољних послова“.

На питање како бриселски дијалог између Београда и Приштине утиче на ставове ФСС, Лаковић одговара: „Лично мислим да те две ствари не треба везивати, јер фудбал и спорт треба одвајати од политичких дешавања. Оно сто ФСС захтева, јесте искључиво поштовање статута Уефе и ништа друго. То би тражили и у сваком другом случају“.

Идеју Вокрија и појединих медија да се играју утакмице између екипа из Србије и Косова, Лаковић није хтео да коментарише, „пошто то није реално“. С друге стране, Вокри каже да је још пре три године позвао ФСС да организују неку заједничку пријатељску утакмицу. „Пре три године, када сам први пут јавно преко медија позвао да се одигра пријатељска утакмица између Косова и Србије, многи су ме прогласили болесним. У међувремену, све је више оних који увиђају да та идеја и није тако лоша“, тврди Фадиљ Вокри.

Дојче веле