ОБЈАВЉЕНО ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ОСЛОБАЂАЈУЋЕ ПРЕСУДЕ „ГЊИЛАНСКОЈ ГРУПИ“

gnjilanska-hapsenje

БЕОГРАД, 15. ЈАНУАРА – Апелациони суд у Београду објавио је данас образложење пресуде којом је правоснажно ослободио припаднике „Гњиланске групе“ ОВК оптужби за злочине над Србима и неалбанцима на подручју општине Гњилане од јуна до краја децембра 1999. године.

Том одлуком потврђен је ослобађајући дио пресуде Одјељења за ратне злочине Вишег суда у Београду којом су Фазли Ајдари, Реџеп Алији, Шаћир Шаћири, Идриз Алији, Шемси Нухију и Рамадан Халими ослобођени од оптужбе да су саизвршиоци ратног злочина против цивилног становништва, односно да су од јуна до децембра 1999. до смрти мучили најмање 80 особа.

Одлуком Апелационог суда због недостатка доказа преиначен је дио пресуде којом су Шефкет Муслију, Алија Садик, Агуш Мемиши, Фатон Хајдари, Ахмет Хасани, Назиф Хасани, Самет Хајдари, Ферат Хајдари, Камбер Сахити, Селимон Садики и Бурим Фазлију били осуђени за силовање двије жене.

Апелациони суд закључио је да су искази оштећених „Ц1“ и „Ц2“ вишеструко компромитовани свим разликама у исказима датим пред истражним судијом у Нишу, пред истражним судијом у том кривичном поступку, обављеним препознавањем, као и исказима на претресу и пред првостепеним и другостепеним судом.

У образложењу се наводи да „то све ствара знатну сумњу која доводи у питање вјеродостојност њихових исказа, а у одсуству других доказа којима би се на несумњив начин утврдило да су управо наведени окривљени извршили кривично дјело које им је оптужницом Тужилаштва за ратне злочине стављено на терет“.

Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је 19. септембра 2012. године 11 припадника „Гњиланске групе“ ОВК због злочина над Србима 1999. у Гњилану, а шесторицу оптужених је ослободило оптужби.

Осуђени су тада проглашени кривим за силовање двије жене – заштићене свједоке, „Ц1“ и „Ц2“ пошто је суд утврдио да су оне силоване свакодневно, да су тучене, дављене, као и да су оптужени уринирали по њима након силовања.

Апелациони суд је већ једном укидао првостепену пресуду у том случају у децембру 2011. године.

Овог пута Апелациони суд је у овом случају одржао главни претрес у септембру 2013. године и сам извео кључне доказе, након што је у мају на јавној сјединци разматрао жалбе оптужених и тужилаштва за ратне злочине на пресуду којом је 11 припадника те групе било осуђено на укупно 116 година затвора, а шесторица ослобођена оптужби.

СРНА