Да ли ће инвалиди из прошлог рата услуживати белосветске коцкаре?

bombardovanje generalstaba

Премијер Србије Ивица Дачић разговарао је у Београду са представницима организације Трамп, зато што је амерички бизнисмен Доналд Трамп изразио жељу да изгради хотел са коцкарницом баш на месту бившег Генералштаба или Министарства полиције, које је НАТО уништио приликом агресије на Србију. На том недавном састанку је премијер Дачић дословно изјавио да „Влада Србије подржава сваку иницијативу и улагање у развој привреде“, па стога остаје недоумица – да ли се на том састанку и НАТО бомбардовање Србије сматрало неком врстом „равнања терена“ или „чишћења локације“ за ту будућу америчку инвестицију?

Подсетимо, зграду тадашњег Генералштаба је Северноатлантска алијанса уништила 30. априла 1999. године, исто као и зграду МУП-а, а том приликом је, осим огромне материјалне штете која се процењује на више десетина милиона евра, убијено троје Београђана, а чак 40 их је било тешко рањено. У нападу на Генералштаб најбројније жртве су били спасиоци, полицајци, ватрогасци, као и цивили који су случајно туда пролазили. Сви они су страдали у другом ваздушном удару, 15 минута после пада првог пројектила, када су изашли на лице места да санирају последице тог рушилачког напада, а вероватно најпознатија жртва је био члан Штаба цивилне заштите Београда, с обзиром да су многи упамтили драматичне снимке на којима се он види како лежи испред зграде Генералштаба без обе ноге.

Иначе, он је касније разочарано изјавио да би „било логично да држава покрене поступак за надокнаду штете“ и још се дословно упитао – зашто су они гинули, када држава није тражила правду? Међутим, несрећни Булатовић о коме је реч, вероватно ће бити још огорченији када на месту његовог страдања ускоро буде подигнут луксузни хотел Доналда Трампа са коцкарницом за богату клијентелу, који ће се ту забављати играјући рулет са чашом расхлађеног вискија у руци.

Сличну намеру претварања рушевине Генералштаба у луксузни хотел је раније изразио и први потпредседник Владе Србије Вучић, када је после разговора са потенцијалним инвеститором тада рекао да „не постоји ништа лепо у рушевинама усред Београда“, и такође се заложио за изградњу хотела на том месту, у коме би се по његовим претпоставкама запослило петсто или шесто људи.

Дакле, ако се ускоро реализује план рушења бомбардованих зграда Генералштаба и Министарства полиције, и ако се заиста на њиховом месту појави хотел са коцкарницом, а то ће се највероватније десити јер представници америчког бизнисмена Трампа ових дана увелико разгледају терен који је НАТО ослободио од првобитне намене – онда би било поштено да макар преживеле у том бомбардовању запосле као раднике у коцкарници.

На пример, несрећни Булатовић, који је као храбри спасилац на том истом месту остао без својих ногу и сада нема новца чак ни да плати скупе протезе, могао би, боже ми прости, да на штакама окреће точак рулета и дели жетоне белосветским коцкарима. У том случају, сваке вечери на месту тог незваничног споменика настрадалима у центру Београда, могла би да се чује оваква реченица неког странца на лошем српском језику: „Мистер Булатовић, ставите сто долара на број 16. Мислим да ме прати срећа“.

Ратко Паић / Глас Русије