Душко и Марко муџахедини у Сирији

муџахедини

Међу босанским „светим ратницима“ у Сирији нашла су се и двојица Сарајлија који су прешли на ислам и постали радикални следбеници селефијског покрета.

Реч је о Адвану Мијатовићу, који се раније звао Душан и Марку Николићу који је у џихад отишао почетком јануара, након што се претходно у Шведској шеријатски венчао са Сомалијком.

Двадесетак дана касније за њим је кренуо и Адван Душан Мијатовић, сарајевској полицији добро познат по бројним разбојништвима.

Педесетак држављана БиХ, углавном припадника селефијског покрета, ратовали су или се још боре на страни побуњеника у Сирији, где организовано одлазе од средине прошле године.

Премда се о „светим ратницима“ у борби против режима сиријског председника Башара ал Асада спекулише месецима, вест о погибији Муаза Шабића из Зенице, коју је прошле седмице објавила Федерална телевизија, и дефинитивно је потврдила да се бе-ха обавештајне агенције суочавају са још једним озбиљним проблемом и да је неопходна хитна реакција.

Позивајући се на обавештајне изворе, ФТВ је навела да добровољци из БиХ у Сирију одлазе преко Турске, добро уходаним каналима, те да су за њихово врбовање задужени вође вехабија Нусрет Имамовић из Горње Маоче и Џевад Голош из Мостара.

Иако је речено, да герилци у рат одлазе уз Имамовићеву финансијску помоћ, те да су се неки међу њима касније прикључили милитантној јединици Ал-Нусра, огранку Ал Каиде у Сирији, званична истрага у БиХ још није покренута, нити су двојица селефијских првака саслушана.

Танјуг