На лето геј парада у Подгорици

Gej-parada-u-podgorici

„Почели смо са припремама за Поворку поноса која ће бити одржана у Подгорици, а очекујемо да ће бити бројнија од претходне“, рекао је председник Управног одбора „Квир Монтенегро“ Данијел Калезић

ПОДГОРИЦА – Председник Управног одбора „Квир Монтенегро“ Данијел Калезић казао је данас да су почеле припреме за нову Параду поноса у Подгорици, која ће, како је најавио, бити одржана на лето.

„Почели смо са припремама за Поворку поноса која ће на лето бити одржана у Подгорици, а очекујемо да ће та манифестација бити бројнија од претходне“, навео је Калезић.

Према његовим речима, организациони одбор геј параде поново ће бити састављен искључиво од ЛГБТ особа, које ће, како је казао, дефинисати тему поворке и захтеве који ће бити упућени надлежним институцијама.

„Нема сумње у то да ли ће Поворка поноса бити у Подгорици. Ми смо, као организатори, већ заказали скуп и почели активно са основним припремама, како би наредни прајд био масовнији и безбеднији“, казао је Калезић порталу Телевизије Црне Горе.

Он је истакао да очекује једнак однос државе и једнако квалитетан одговор полиције, као што је то био случај на првом подгоричком прајду.

„Посебну пажњу ћемо усмерити на рад Тужилаштва, јер је прилично неадекватно одговорило када су у питању протекла два прајда у Црној Гори. Према информацијама које посједујемо, није покренута ниједна кривична пријава против хулигана, а било је основа за то“, навео је Калезић.

У Црној Гори прошле године одржане су две геј параде – у Будви и Подгорици и обе су се завршиле неславним билансом – жестоким сукобима полиције и противника манифестације, што је на крају резултирало евакуацијама учесника Параде поноса.

Танјуг