Рама – албански премијер долази у Београд, српски званичници и аналитичари поздрављају његову иницијативу

Edi Rama Velika Albanija
Еди Рама испод карте „Велике Албаније“ у згради Владе Албаније

Поздрављамо иницијативу албанског премијера Еди Раме да посети Београд, каже Иван Мркић, министар спољних послова

Нови албански премијер Еди Рама боравиће у Београду највероватније у фебруару у оквиру турнеје по земљама региона, потврдио је за „Политику” Иван Мркић, министар спољних послова Србије. То ће бити прва посета председника владе Албаније још од 1946. године када је у Београду боравио Енвер Хоџа.

Још није договорен тачан датум јер је, како објашњава министар, Београд протеклих недеља био окупиран другим важним питањима као што су преговори са Приштином и почетак преговора са Европском унијом.

„Сада уговарамо датум посете. Поздрављамо његову иницијативу да дође у Србију. Спремни смо да се нађемо са њим и разговарамо о стварању што бољих односа у региону”, каже Мркић.

На дневном реду разговора са премијером Албаније наћи ће се, пре свега, билатерална сарадња. Две државе имају интереса, како истиче министар, да сарађују у области пољопривреде, туризма, саобраћајних веза, образовања…

„Мораћемо да се осврнемо и на чињеницу да у Албанији живи и српска мањина која још није призната како треба. Ја сам већ то питање покретао кад сам прошле године био у Тирани. Мораћемо да прецизирамо који су све начини да се одговарајуће третира српска мањина, јер албанска код нас ужива сва права по највишим европским стандардима”, објашњава Мркић.

На питање да ли ће се разговарати и о неким шкакљивим питањима попут недавне заједничке седнице албанске и косовске владе у Призрену на којој су две стране потписале Споразум о стратешком партнерству које као један од циљева има повећање броја признања косовске независности или о формирању фонда за помоћ Албанцима Прешева, Бујановца и Медвеђе, Мркић одговара да Београд неће никоме држати лекције о томе како и шта треба да ради, али наглашава и да се добро знају лимити.

„Ми ћемо разговарати о ситуацији у региону, али мислим да је у првом плану оно што можемо билатерално да урадимо јер тога дуго није било и много се већ касни. Тирана и Београд морају да буду у много бољим односима и много снажнијим везама”, категоричан је Мркић.

Према његовим речима српска страна скренуће пажњу саговорницима да није прихватљиво ништа што је изван међународних конвенција, што превазилази оквире пристојног понашања међу суседима.

„Али мени није циљ да сада стављамо у први план разлике јер су оне познате свима. Наравно да ће бити предмет разговора све оно што се тиче обе стране. Нећемо се устручавати ниједног тренутка да саопштимо све оно што мислимо и како видимо ствари јер другачије се не може пријатељство ни правити”, каже Мркић.

Уз констатацију да су односи Београда и Тиране увек били у дебелој сенци ситуације на Косову и Метохији, Предраг Симић, професор Факултета политичких наука, слаже се са Мркићем да се мора радити на нормализовању односа са Албанијом.

„То што Мркић каже је у складу са Бриселским споразумом, ми смо га потписали, Тирана ту није учествовала. Да ли можемо да тражимо од Тиране да се другачије понаша него што се и ми сами понашамо. Ако би се неким чудом уклонило Косово из тих односа, ми других проблема не бисмо ни имали. Ми смо у прошлој деценији имали доста мирних периода”, каже Симић.

Захлађивањем односа са Тираном због Косова, како оцењује, не изолујемо Албанију него себе.

„Албанија је учесник свих регионалних иницијатива и пројеката. Ја сам заговорник тезе да ситуацију на Косову не можемо да променимо и да у суштини оваквим односима са Албанијом убрзавамо неке процесе који нам не иду наруку. Такође, није наш интерес да Албанци не пролазе Коридором 10, да не развијамо трговину. Косово је трећи увозник наше робе и наш трговински партнер и то нас упућује да размишљамо у неком другом, правцу од онога који би на први поглед био логичан”, сматра Симић и додаје да је погрешно код нас уврежено мишљење о великој љубави између Албанаца у Тирани и на Косову.

„Ми их видимо као једну целину, али чим их изнутра погледате види се да има разлика, ривалитета и суревњивости. Не верујем ни да је идеју о фонду за Албанце са југа Србије иницирала Тирана. Пре бих рекао да је та идеја потекла од Приштине”, мишљења је Симић.

—————————————————————————–

Зорица Томић не иде у Берлин

Министар Иван Мркић демантује за наш лист написе у појединим медијима да је Зорица Томић, донедавна амбасадорка при Унеску у Паризу, кандидат за новог амбасадора Србије у Берлину.

„Надам се да ћемо у наредним данима предложити амбасадоре за Вашингтон и Берлин. О томе ће одлучити кадровска комисија владе”, каже Мркић.

Ј. Церовина / Политика